Tööõigus


Küsimus: Lahkusin surve tõttu omal soovil töölt, kas tagantjärgi saab tööandjat karistada?19.04.2012

Tere!
Töötasin firmas neli aastat klienditeenindajana tähtajatu töölepinguga osalise tööajaga. Tööandja soovis, et lahkuksin omal soovil, põhjuseks tõi, et ma ei tule üldse toime tööülesannetega ja olen teistest aeglasem ja ei suuda toime tulla kriitilistes situatsioonides, kus peab olema eriti kiire ja täpne ja ei tunne piisavalt uut programmi. Tööandja tegi mulle 2 nädalat enne seda suulise hoiatuse, kus palus mul ennast käsile võtta, meile oli tulnud uus programm (toimus ühepäevane õppepäev, millest osa võtsin), palus seda väljaspool tööaega õppimas käia, aga minul oli samal ajal laps haige, kuna olin osaajaga siis haiguslehte ei võtnud sel ajal endale, käisin õppimas ainult ühel päeval natuke, kuna ei saanud rohkem.
Töölt lahkumise palumine nägi välja nii: kutsuti kabinetti ja öeldi, et mind on hoiatatud ja peaksin töölt lahkuma, et toogu ma järgmiseks päevaks lahkumisavaldus, kui ma seda ei too kohe homme hommikul, lastakse mind 15 päeva pärast lahti ja mulle jääb plekk külge. Ütles veel - mul oleks igati tark ise lahkuda muidu tehakse nii, et jääb plekk külge. Püüdsin kaitsta ennast, et tulen toime, saan hakkama ka uue programmiga, et andku mulle võimalus, selle peale ütles, et minu lahtilaskmine on ära otsustatud ja minu isikuomadused ei sobi selle tööga, et peab minust muidu väga lugu ja olen väga kohusetundlik ja seetõttu annab mulle võimaluse ise lahkuda. Palusin siis, et koondagu mind siis parem, selle peale ütles, et neil pole kohta üle ja 15 päeva pärast tahavad kohe uue töötaja asemele võtta.

Sel päeval olin tööpäeva lõpuni korralikult tööl, et mitte anda põhjust lahtilaskmiseks, järgmisest päevast võtsin higuslehe. Teatavitasin sellest meiliga tööandjat, mille peale ta kirjutas, et minu töölt lahti laskmine on ikkagi juba ära otsustatud. Olin haguslehel võimalikult pikka aega, vahepeal olin sunnitud haiguslehe esitamiseks ka töö juurest läbi käima, siis sain vestelda tööandjaga uuesti rahulikumalt, uurides, kas on mingi võimalus ikka tööle naasmiseks, öeldi, et mulle ei anta enam mingit võimalust, kõik on siiski ära otsustatud, ma ikka ei sobi sellel tööle, inimese isikuomadusi ei saa muuta, mulle oleks parem kui ikkagi edasi puhkaksin haiguslehel ja otsiksin uut töökohta. Kui nüüd mind lahti lastakse, siis paragrahvi alusel - mittesobimine ja mitte toimetulemine tööülesannetega ning sellest teatakse ka kuu aega ette.
Kogu haiguslehel oleku aja otsisin tööd ja uurisin kuidas saaksin oma õigusi kaitsta, helistasin ka mitmeid kordi TI-i juristile ja käisin kohal, oli tõeline hirm nahas, et kui haigusleht otsa saab, pean minema tööle ja uuesti selle nahhaalse ülemusega kokku puutuma ja ta hakkab täiel määral minu vastu tööle ja otsima põhjuseid lahtilaskmiseks ning võib-olla otsitakse minu lahtilaskmiseks mingi põhjus või lavastakse mind mingil põhjusel süüdi ja ma ei suuda oma süütust tõestada. Aga õnneks ei läinud nii, leidsin tähtajalise töö ja lahkusin omal soovil töölt.
Küsimus selline: kuidas oleks võinud teisiti käituda, et paremini oma õigusi kaitsta või sellises situatsioonis toime tulla? Kas taganjärgi saab kuidagi sellist ülemust karistada?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Kahjuks kehtib Teie juhtumi puhul ütlus: "Peale kaklust enam rusikatega ei vehita". Inimlikult saan Teist aru ja tean, et tööandja psühholoogilisele survele on tavaliselt raske vastu seista. Paraku olete teinud seaduse mõistes vaba tahteavalduse töölt lahkumiseks ja seda ei saa enam olematuks teha.
Mis oleks võinud teisiti olla? Selge on see, et töösuhte lõppemine oleks olnud niikuinii ainult aja küsimus. Üheks võimaluseks oleks olnud teha edasi oma tööd, võimalusel fikseerides taasesitataval viisil tööandja surveavaldused ja rikkumised ning tööandjapoolse töölepingu ülesütlemise korral koos omapoolsete tõendite esitamisega anda avaldus töövaidluskomisjoni. Tulemus ja hüvitise saamine sõltunuks sellest, kellel on kaalukamad tõendid.
Soovides Teile edaspidi alalist töökohta ja paremaid töösuhteid:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu