Tööõigus


Küsimus: Kas masina puhastus ja koristamine peaks toimuma tööaja sees?30.04.2012

Tere,
Kui ma teen seisvat tööd, kui tihti peab tööandja võimaldama pause v.a lõuna ja kuidas on tööajaga kui on kirjas, et tööpäev on 8-16.30. Kas siis tööandjal on õigus nõuda, et 16.30 lülitan masina välja ja hakkan siis koristama või koristan ikka tööaja sees ja kas puhkepausid v.a lõuna ei lähe enam tööaja sisse?
Tänan

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Saan aru, et allkirjastatud töölepingu järgselt kuulub Teie aeg kl 8-16.30-ni tööandjale ja selle eest saate tasu. Koristamine on samuti töö tegemine tööandjale ja koristamist peale kokkulepitud tööaega tuleks vaadelda ületundide tegemisena.
Mõistlik oleks, kui tööandja on sisemises töökorralduses ära näidanud aja, mis peaks kuluma tööpäeva lõpetamisele eelnevale koristamisele, millega peaks valmis jõudma kl 16.30.
Teadmata täpsemalt Teie töö iseloomu ja sellega kaasnevaid riske, ei ole võimalik öelda, kas täiendavad tööaja sisse arvatavad vaheajad on põhjendatud või mitte. Peaksite selle osa küsimusest koos täpsustavate andmetega esitama uuesti "Töötervishoiu ja tööohutuse" teema all.
Seadusest lähtuvaid töötingimusi soovides:

Tiit Kruusalu
tii@metiabi.eu
www.metiabi.eu