Tööõigus


Küsimus: Millised on minu õigused töölepingu ülesütlemisel ja kuidas lahendada probleemi seoses vargusega kliendi poolt?17.05.2012

Tere!
Töötan asutuses klienditeenindajana jaanuari kuust. Lepingu sain alles mai kuus, kuna maksuamet pidi tulema ja siis oli tööandjal kiire lepingu sõlmimisega, enne polnud lepingust peale töölevõtmist juttugi. Soovin teada, mis on minu õigused, kuna olen ametlikult tööl olnud 1 kuu ja soovin juunist juba lepingu lõpetada. Täpsemalt soovin teada kuidas nõuda välja neilt puhkusetasud kui lepingu lõpetan. Ma ei muretseks selle pärast, kuid tööandja on alati viivitanud palgaga ja ma olen saanud seda jupikaupa, pealegi ma pean seda alati ise kontoris küsimas käima.
Viimasel kuul on olnud siin mitu korda probleeme vargustega, näiteks üks päev käis mustlane ja pettis välja 50 eurot. Pidasin ta kinni, aga ma ei saa hoida kinni inimest füüsiliselt ilma seadust rikkumata, pealegi mul pole paanikanuppu. Kas see 50 eurot tuleb minul palgast maha arvata või jääb see firma kulule? Kaamera salvestus on olemas kuigi mulle pole seda antud juba 3 päeva, kuigi olen küsinud, politseisse pidin ka ise teatama, kuna mulle öeldi, et pole mõtet, politsei ei võta midagi ette, et las see jääb sinnapaika, aga ma ei ole nõus.
Vastusega on kiire, ette tändes! :)

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie küsimustes sõltub palju eeltingimustest ja täpne vastus sõltub nende olemasolust või puudumisest. Näiteks, kas tasu saite pangaülekandega või sularahas, millised on tõendid Teie töötamisest tööandja juures alates jaanuarikuust, töölepingu sisu (tööülesanded ja vastutus) ja palju muudki.
Kirjaliku töölepingu sõlmimata jätmine ei tähenda automaatselt töölepingu puudumist, tegeleda tuleb aga ilmselt selle tõendamisega. Seetõttu tekib küsimus, kas soovite töölepingu üles öelda katseajal 15-päevase etteteatamisega või ütlete selle üles korraliselt, 30-päevase etteteatamisega, tõendades ära oma töösuhte alates jaanuarikuust. Mõlemad valikud toovad kaasa omad tagajärjed.
Teie nimetatud 50 € tööandja ilma Teie nõusolekuta ühepoolselt kinni pidada ei tohiks.
Soovitan Teil minna spetsialisti juurde konsultatsioonile ja arutada enne ühe või teise otsuse langetamist läbi võimalikud tagajärjed.
Õigluse võitu ja läbikaalutud otsuseid soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu