Tööõigus


Küsimus: Kui tööandja lõpetab töölepingu pankroti tõttu ja kohe luuakse uus firma samal aadressil, kas uue töölepingu pakkumisel on ka lubatud 1-2 päeva mõtlemisaega enne allakirjutamist?21.05.2012

Tere! Kui tööandja lõpetab lepingu tööandja pankroti tõttu ja kohe luuakse ka uus firma uue nimega samal aadressil ja uue töölepinguga, kas siis on ka lubatud mingi 1-2 päeva mõtlemisaega enne allakirjutamist? Kas mõtlemise ajal peab ka töökohal viibima? Kui ma näiteks ei soovi uuele lepingule alla kirjutada ja tahan ära minna, kas võib seda päevapealt teha või peab ikka kirjalikult 3 päeva ette teatama ja edasi 3 päeva tööl olema?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie küsimusest saan aru, et pankrotiga lõpetanud ettevõtte töötajad koondatakse, mitte ei toimu ettevõtte üleminekut? TLS § 112 lg 4 alusel on sellisel juhul uue firma puhul tegemist täiesti uue tööandjaga, kuigi firma omanikud ja aadress kattuvad. Uuel tööandjal puuduvad teie ees kohustused - olete võrdses seisundis teiste "tänavalt" tulnud kandidaatidega.
Koondamisteates märgitud kuupäevast olete oma otsustustes vaba ja ilma lepinguta uuele tööandjale tööd tegema ei pea. Samas on uue tööandja määrata kui pikalt ta Teile või teistele kandidaatidele mõtlemisaega annab.
Soovides õiglast töösuhte lõpetamist ja kindlat uut töökohta.

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu