Tööõigus


Küsimus: Millal oleks tööandja pidanud koondamisest teada andma lapsehoolduspuhkusel olevale töötajale?29.05.2012

Tere!
Olen lapsehoolduspukusel. Käisin tööandja juures 8 kuud tagasi, et kas saaksin tööle naaseda (avaldust ei kirjutanud, käisin uurimas) ja sain teada, et minu asendajal muudeti leping tähtajatuks ja muudeti ära ka ametinimetus. Seda ametikohta, kellena enne töötasin, enam ei ole. Tööandja pakkus mulle teist tööd, kuid täiesti teisest valdkonnast. Siis haigestus laps ja otsustasin olla lapsehoolduspuhkusel edasi. Nüüd aga laps saab 3-aastaseks ja pean tööle naasema ning tööandja teatas, et soovib mind koondada, et teist tööd neil pakkuda ei ole. Kas tööandja oleks pidanud saatma mulle koondamisteate siis, kui muudeti asendaja leping? Kas tööandja on käitunud õiglaselt oodates ära lapse 3-aastaseks saamise, et siis koondada. Kas saab muuta asendaja lepingu tähtajatuks enne, kui ma olen teinud tööle naasemise avalduse. Asendajal oli tähtajatu tööleping (ära oleva töötaja asendaja ja leping lõpeb kui töötaja naaseb).

Suured tänud ette!
Lugupidamisega

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
TLS § 93 lg 1 keelab tööandjal töölepingut koondamise tõttu üles öelda naisega, kes kasutab lapsehoolduspuhkust. Seetõttu on tööandja käitumine seaduse järgi olnud igati õiguspärane. Kui koondamise korral järgitakse kõiki ettenähtud protseduure ja tähtaegasid, siis ei ole tööandja ka Teie asendaja lepingut tähtajatuks muutes midagi valesti teinud. Paraku ei samastu õigus alati kõikide osapoolte õiglustundega...

METI personaliabi OÜ on siin portaalis nüüdseks vastanud üle 500 küsimuse ja seetõttu tegime viimaste küsijate vahel loosimise, mille tulemusena olete võitnud meie juures 1 tunni tasuta täiendavat nõustamist. Palun Teil oma nime all ühendust võtta info@metiabi.eu , et saaksime Teile väljastada voucheri, mida saate kasutada 2012.a. lõpuni kas isiklikult või kellelegi edasi andes!

Kiiret uue ja sobiva töökoha leidmist soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu