Tööõigus


Küsimus: Kas tööandja võib tööajagraafikut muuta ilma töötaja nõusolekuta?29.05.2012

Tere.
Olen töötanud pea kaks aastat kaupluse laos graafiku alusel, nädal 7-15.30 (laos) nädal 8-16.30 (kaubavedu), kokku kaks meest 8 tundi 5-l päeval nädalas. Tööandja muutis nüüd graafiku ühel nädalal 7-15.30 ja teisel 12.30-21 (kaubavedu, võttis tööle komanda inimese lattu ajaga igapäev 8-16.30).
Kas tööandja oleks pidanud küsima meie nõusolekut selliseks muutuseks (muutuse tingis kaupluse tööaja pikendamine 3 tunni võrra ja lisaks meile sunnitakse kõiki kaupluse töötajaid suveõhtuid tööl veetma, seda esimest korda poe ajaloos). Kas töölepingus ei pea olema kirjas aeg millal ma pean tööd tegema ja piisab lausest "summeeritud aeg graafikute alusel", mis tegelikult võimaldab tööandjal mind igal ajal ööpäevas tööle rakendada kui ta täidab puhkeaja nõudeid?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Kaldun arvama, et Teie poolt viidatud lause töölepingus "summeeritud aeg graafiku alusel", annab tööandjale õiguse muudatusteks. Üldjuhul on tööandjal õigus määrata tööaeg ühepoolselt, kui see ei too töötajale kaasa ebaproportsionaalset ja ebamõistlikku täiendavat koormust. Seetõttu tuleks iga töötaja juhtumit vaadelda eraldi. Tööandja poole pealt ei näe isiklikult probleemi töötaja suhtes, kelle töö lõpeb harjumuspärasest hiljem, kuid ühistransport veel liigub, tal puuduvad väikesed lapsed, kes ei tohiks pikkadel õhtutundidel üksi olla jne.
Kui töötaja toob välja olulised põhjused (mitte ainult soovimatuse muudatusteks), miks uus graafik ei sobi, siis peab tööandja seda arvestama.
Soovides õiglaseid lahendusi:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu