Tööõigus


Küsimus: Kas koondamisteate kätteandmisega võib tööandja saata töötajad tasulisele puhkusele?14.08.2012

Firma läheb likvideerimisele, kuna toitlustusettevõte maakohas ei suuda ennast ära majandada. Töötajad on käesoleva aasta korralise puhkuse eest rahad kätte saanud, aga puhkama ei ole asunud. Kas tööandja võib toimida järgmiselt: annab kätte koondamisteatised (kaks töötajat alla 5-aastase staaziga - 1 kuu etteteatamist ja üks töötaja 9-aastase staaziga - kaks kuud etteteatamist) 15.augustil ja ühtlasi nõuab töötajate puhkama hakkamist sellest samast kuupäevast. Tööd anda ei ole, sest ruumide rentnik nõuab päeva pealt ruumide vabastamist.

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Põhimõtteliselt on Teie mõttekäik õige, aga täpsema vastuse andmiseks oleks vaja teada rohkem lähteandmeid, et seaduses ettenähtud protseduuride tahtmatu rikkumine ei tooks kaasa ebasoovitavaid tagajärgi.
Eelkõige oleks vaja teada, miks on töötajatel puhkuserahad käes ja miks nad siis ikkagi ei puhka? Samuti, kas ettevõttes on olemas kinnitatud puhkuste ajakava (puhkusegraafik)? Kas töötajad on saanud puhkusetasu kätte kogu aasta eest või ainult osaliselt? Sellest sõltub ka võimalus nõuda töötajatelt puhkuse kasutama hakkamist. Soovitaksin tööandjal minna spetsialisti juurde konsultatsioonile, et töötajatega töösuhe korrektselt ja tagajärgede pärast muretsemata lõpetada. Asjakohast nõu saaksin ka ise anda kui teaksin kõiki minu poolt küsitud asjaolusid.
Korrektset tegevuse lõpetamist ja edukat uue algust soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eujavascript:;