Tööõigus


Küsimus: Kuidas vormistada lahkumisavaldus, kui ei anta kahte vaba päeva järjest ja lisatunde ei kompenseerita?31.10.2012

Tere. Töötan sellise graafiku alusel, et mul ei jää 7- päevase töötsükli jooksul 2 järjestikust vaba päeva (siis 48 tundi puhkeaega). Seda ei juhtu mitte vaid korra kuus, tihti on nii, et terve kuu jooksul pole ainsatki korda 2 vaba päeva. Selgituseks mainin ka kohe ära, et ei tööta summeeritud tööaja alusel. Lisaks on tasustamata ka öine tööaeg (meil on kuupalk ja see ei sisaldu töötasus), vaba ajaga kompenseeritud ei ole.

Kuna see olukord on kestnud väga kaua ja olen tohutult palju sellest rääkinud, siis ainult naerdakse selle peale, midagi muutunud ei ole. Lihtsalt ei jaksa enam niimoodi tööl käia. Kas mul on võimalik tööleping erakorraliselt lõpetada, viidates tööandjapoolsele rikkumisele? Ja kuidas seda tuleks vormistada lahkumisavalduses? Soovin lõpetada töölepingu erakorraliselt, lisades siis vastava TLS lõike juurde? Ja mis saab edasi, kui tööandja keeldub? Kas mul on kohustus erakorraline lahkumisavaldus tagasi võtta, kui selle andmise järel tööandja teatab, et on nõus graafikut normaalseks muutma? Siiani me kokkuleppele saanud ei ole, minu juttu lihtsalt eiratakse ja ma ei soovikski enam siia edasi jääda, kuna tänu minu "nõudmistele" on olukord läinud pingeliseks.

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie olukord võib tõepoolest anda põhjuse töölepingu erakorraliseks ülesütlemiseks, kuid eelnevalt tuleb järgida teatud protseduure. Eelkõige tuleks fikseerida taasesitatavas vormis see, et Te praeguse olukorraga ei nõustu ja anda tööandjale mõistlik aeg temapoolse rikkumise (seadusega ettenähtud iganädalase puhkeaja võimaldamata jätmine) lõpetamiseks. Seadus näeb töötajale ettenähtud puhkeaja võimaldamata jätmise eest ette rahatrahvi. Kui Teiepoolne kirjalik pöördumine lahendust ei too, siis võib kaaluda töölepingu erakorralist ülesütlemist. Eelnevalt soovitaksin kindlasti konsulteerida kas tööinspektoriga või tulla konsultatsioonile, sest suure tõenäosusega soovib tööandja Teiepoolset ülesütlemist vaidlustada, et vältida 3 kuu töötasu suuruse hüvitise maksmist. Mõni protseduuriline viga või tegematajätmine võib tähendada hoopis seda, et tööandjal tekib hoopis Teilt hüvitise nõudmise õigus - see oht tuleks kohe alguses välistada.
Alternatiivina soovitaksin kaaluda ka enne töölepingu erakorralist ülesütlemist tööinspektori poole pöördumist, sest tööandja poolne rikkumine tundub olevat ilmne.
Õiglast lahendust soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu