Tööõigus


Küsimus: Kas võin puhkepäevadel töötada teises firmas?01.11.2012

Tere!
Soovin teada kas võin oma põhitöökoha kõrvalt puhkepäevade ajal töötada samaaegselt teises firmas? Kas arvestatakse siis teises firmas töötatud palgast samuti maha töötuskindlustus ja tulumaks või arvestatakse igalt väljateenitud summalt ainult tulumaks.
Tööd ei kuulu ühte kategooriasse.
Tänan vastuse eest!

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Töölepingu seadus määrab inimese tervise kaitseks täistööaja normi 40 tundi nädalas, mida võib ületada ainult erandjuhtudel (ületunnitöö). Seda peaks inimene ise jälgima ja teist tööandjat teavitama, mis koormusega ta teises kohas töötab, et tööandja ei paneks temale peale koormust, mis ületab kokku 40 tundi nädalas. Samas ei ole töötajale ette nähtud sanktsioone, kui ta oma teist töökohta ja sealset koormust tööandja eest varjab. Seega ei tohiks midagi juhtuda seni, kuni töötaja iseenda peale kaebama ei lähe.
Kui töö iseloom teises kohas võimaldaks sõlmida võlaõiguslikku lepingut (nt. käsundusleping või töövõtuleping), siis see oleks kõige korrektsem lahendus, sest võlaõigusliku lepingu korral puudub tööaja arvestamise kohustus.
Maksud arvestatakse ikka mõlemas töökohas täies mahus, lisaks maksavad mõlemad tööandjad sotsiaalmaksu Teie töötasu pealt. Nii enda maksukoormust kui kogu tööandja kulu saab vaadata siit: http://www.metiabi.eu/index.php/kasulikud-lingid , valides sealt lingi "Palgakalkulaator".
Inimväärset sissetulekut ühe töökoha pealt kõigile soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu