Tööõigus


Küsimus: Kas poole kohaga töötamisel võin päevapealt töölepingu lõpetada kui 20 h asemel on graafikusse pandud 35-40 h?11.12.2012

Tere
Mul on selline probleem, olen ühes firmas poole kohaga tööl. Lepingus on kirjas mul, et tööaeg on 20h nädalas, kuid terve detsembri peale on mul umbes 35-40h. Mul on siis selline küsimus, kas ma võin lepingu päeva pealt lõpetada lepingu rikkumise tõttu või pean andma lahkumisavalduse kahe nädalase etteteatamis-tähtajaga?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Teie küsimusest ei selgu, kas töötate summeeritud tööaja arvestuse alusel ja tegemist võib olla arvestusperioodi eelnevalt vähem töötatud tundide järgi töötamisega. Sellisel juhul oleks tööandja käitumine igati õiguspärane.
Hoopis teine lugu on siis, kui töötate E-R 4 tundi päevas. Siis tuleks 20 tundi ületavat 15-20 tundi vaadelda ületundidena, mille tegemises peab tööandja Teiega TLS § 44 tingimustele vastavalt eraldi kokku leppima ja maksma ületunnitasu 1,5 kordses määras.
Kui Te vastavat kokkulepet ei soovi, siis tuleks Teil sellest tööandjat teavitada ja peale 20 töötunni täitumist on Teil õigus koju jääda. Etteteatamisega annate tööandjale võimaluse õigeaegselt töö ümber korraldada.
Ei pea õigeks sündmustest, mida on endal võimalik vältida, ette ruttamist ja töölepingut erakorraliselt üles öelda. Toimunud rikkumisest saame rääkida ju alles siis, kui nõustute tegema ületunde ja Teil jääb selle eest ettenähtud tasu saamata.
Jõulurahu südamesse soovides:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu