Tööõigus


Küsimus: Kas mul on õigus vaidlustada graafikujärgset tööd 31. detsembril, kui kõigepealt oli teada, et ettevõte on pühade ajal suletud?21.12.2012

Tere. Töötan graafiku alusel poole kohaga ühes klienditeenindusfirmas. Tööandja on mind graafikusse pannud tööle 31.detsembril kell 19.00-00.00 (vahetuse lõppemine südaööl on muidu tavaline). Kas selline "teisest otsast" lühendatud tööpäev on õiguspärane? Kas mul on seda otsust õigus kuidagi vaidlustada, kui kõigepealt oli töötajatele teada antud, et ettevõte on suletud pühade ajal ja vastupidine selgus alles siis, kui graafik välja saadeti?

Kui meil on tavaliselt korraldatud taksoga kojusõit, siis kuidas teada, kui suuresti (ehk kui pika sõiduna) ma seda võimalust tohin ekspluateerida? Töölepingus pole meil iseenesest transpordist midagi kirjas.

Nagu te näete, ma olen noor inimene ja mu senise elu kõige grandioossemad aastavahetuseplaanid on sama grandioosselt ära rikutud! Nii pole ilus käituda oma töötajatega, aga mida seadus ütleb?

Ette tänades,

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

Tööandjal on õigus ühepoolselt tööaja korraldust muuta, kui see tuleneb ettevõtte vajadustest ning muudatus on mõlemapoolset huvi arvestades mõistlik (TLS § 47 lg 4). Kui ettevõte peab vajalikuks olla avatud ka kalendriaasta viimasel päeval (31.12), siis on tal selleks õigus. Tegemist on pühale eelneva päevaga, mis ka poole kohaga töötades on kolme tunni võrra lühem (TLS § 53).
Kui tööaega ei lühendata, tuleb seda tõlgendada ületunnitööna.
Tööandja hüvitab ületunnitöö vaba ajaga ületunnitöö ajaga võrdses ulatuses, kui ei ole kokku lepitud ületunnitöö hüvitamist rahas. Ületunnitöö hüvitamisel rahas maksab tööandja töötajale 1,5-kordset töötasu (TLS § 44 lg 6 ;7).
Transporditeenuse kasutuse ning kulutuste limiidi kohta peaksite siiski nõu küsima oma tööandjalt. Loodan, et jõuate omavahelise kompromissini.

Mõlemaid pooli rahuldavaid kokkuleppeid ning meeleolukaid pühi soovides:


Merike Michelson

www.metiabi.eu
merike@metiabi.eu