Tööõigus


Küsimus: Kui tööle asumisel aitas ettevõte kolida, kas siis lahkumisel peame selle kolimisauto summa kinni maksma?09.01.2013

Asusime mehega tööle firmas (lepingud tähtajatud) mees 1.sept ja mina 11.sept 2012, firma poolt oli kolimisauto ja korter. Tahame nüüd töölt lahkuda 1. märtsil 2013, kas peab lahkumisavalduse kirjutama? Lahkun omal soovil või võib ka näiteks põhjuseks kolimise tuua? Lepingus pole kolimisteenusest ega korterist mingit sätet, samas pole me kuhugi mujale ka allkirja pannud, kas tööandja võib meie palgast kolimisteenuse kulu maha võtta ja kas lõpparvega saame ka puhuseraha, kuna pole puhkust võtnud? Peres on 1 ühine ja 1 eelmisest kooselust alaealised lapsed. Kas meil on õigus saada töötuskindlustushüvitist?

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

Töötaja võib töölepingu üles öelda mis tahes ajal, teatades kirjalikult tööandjale ette töösuhte lõppemisest 30 kalendripäeva (TLS § 98 lg 1). Sellisel juhul peaksite esitama töölepingu ülesütlemise avalduse 29. jaanuaril, kus Teie viimaseks tööpäevaks jääb 28. veebruar 2013.a.
Omal soovil ehk korralist üleaütlemist põhjendama ei pea. Tööandja peab maksma töölepingu lõppemise päeval töötajale kõik väljateenitud tasud (töötasu, kasutamata puhkuse hüvitise jne).
Tööandja võib nõusolekuta töötaja töötasust kinni pidada töötajale makstud ettemakse, mille töötaja peab tööandjale tagastama, ja töölepingu lõppemisel tasu väljatöötamata põhipuhkuse eest (TLS § 78 lg 3). Ülejäänud kohustuste sissenõudmisel on vaja töötaja nõusolekut.
Töötuskindlustushüvitist saab taotleda vaid olukorras, kus töötaja ei ole omal vabal tahtel töösuhet lõpetanud. Seega on töötuna arvele võttes Teil õigus vaid töötutoetusele.

Õiglast töösuhte lõppu ning edu uutes väljakutsetes!

Merike Michelson

www.metiabi.eu
merike@metiabi.eu