Tööõigus


Küsimus: Kas on võimalik, et kui vanemahüvitise periood lõpeb, võtan välja põhipuhkuse ja peale seda jään lapsehoolduspuhkusele?14.01.2013

Tere,
Töötan riigikoolis tähtajatu lepinguga ja minu põhipuhkuseks on 56 päeva, enamasti suvisel koolivaheajal. Hetkel olen rase ja eeldatav rasedus- ja sünnituspuhkuse aeg on 22.mai. Siinkohal küsimus, et millal peaksin välja võtma põhipuhkuse, kas seda saab ka osadena? Ja kui ma sel aastal puhkust välja ei võta, kas siis puhkus aegub? Kas on võimalik, et kui vanemahüvitise periood lõpeb, võtan välja põhipuhkuse ja peale seda jään lapsehoolduspuhkusele?
Ette tänades,

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

Naisel on õigus põhipuhkust sobival ajal nõuda vahetult enne ja pärast rasedus- ja sünnituspuhkust või vahetult pärast lapsehoolduspuhkust (TLS § 69 lg 7 p 1).
Lapsehoolduspuhkust on õigus kasutada ühes osas või osade kaupa igal ajal kuni lapse kolme aastaseks saamiseni.
Otsest kohustust puhkuse väljavõtmisel enne või peale rasedus- ja sünnituspuhkust ei ole, kuna põhipuhkuse aegumine peatub lapsehoolduspuhkuse perioodil (TLS § 68 lg 6).
Selleks, et kasutada põhipuhkust peale vanemahüvitise perioodi lõppu, tuleb Teil lapsehoolduspuhkus katkestada, teatades sellest tööandjale kirjalikult 14 kalendripäeva ette (TLS § 68 lg 2).

Merike Michelson

www.metiabi.eu
merike@metiabi.eu