Tööõigus


Küsimus: Kas saan haiguslehele minna, kui olen rase ja kergemat tööd pakkuda ei ole?16.01.2013

Tervist!

Kas mul on võimalus uue rasedusega samuti haiguslehele minna nagu esimese rasedusega, (töö on selline, et rase seda teha ei saa ja kergemat tööd seal ei ole ka pakkuda) kui olen lapsehoolduspuhkusel alla 3a lapsega?
Et mismoodi see pabermajandus käib. Kas kirjutan tööandjale avalduse, et soovin lapsehoolduspuhkust lõpetada ja esimese tööle mineku päevaks kirjutan haiguslehe esimese päeva?

Aitäh vastamast! :)
Meeldiva jätku.

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

Lapsehoolduspuhkuse lõpetamiseks tuleb tööandjale sellest kahe nädalase etteteatamisega kirjalikult teada anda. Juhul, kui uue rasedus- ja sünnituspuhkuseni on veel aega ning tööandjal ei ole vastavalt Teie olukorrale pakkuda kergemat tööd, tuleb
tööandjale esitada arsti või ämmaemanda tõend, millest nähtuvad terviseseisundi tõttu töötamise piirangud ning võimaluse korral ettepanekud terviseseisundile vastavate tööülesannete ja -tingimuste kohta (TLS § 18 lg 3). Siit järgneb töövõimetus kuni nimetatud puhkuseni.
Selleks, et jääda uuesti rasedus- ja sünnituspuhkusele, olles veel eelmise lapsega lapsehoolduspuhkusel, oleks mõistlik avaldus esitada sellise ajavaruga (15-30 kp), et tööandja ja haigekassa jõuaksid kindlustuse õigeks ajaks vormistada. Lapsehoolduspuhkuse lõpetamise kuupäevaks avaldusel tuleks sellisel juhul märkida rasedus- ja sünnituspuhkuse alguskuupäevale eelnev päev, siis ei pea Te vahepeal tööle minema.

Muretut lapseootust soovides:

Merike Michelson

www.metiabi.eu
merike@metiabi.eu