Tööõigus


Küsimus: Kas kvartaalse tööajaarvestuse korral võivad hoolduslehel olemise tõttu ühes kuus tekkida alatunnid?19.01.2013

Tere. Olen tööl 0,5 koormusega. Jaanuaris olin hoolduslehel 6 päeva (N,R,L,P,E ja T), nendest tööpäevad oleks olnud R, E ja T. Tööpäevad 8 tundi. Graafikus mul märgitud kokku tunde 108, mis on minu arusaamist mööda rohkem kui peaks olema. Ja nüüd veebruari graafikut tehes väidab juhataja mulle, et mul tulevad alatunnid jaanuarist, seoses sellega, et olin hoolduslehel. Kas on see nii? Töötan sellises kohas, kus tööaja arvestus käib kvartali kaupa.
Tänan.

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Jaanuari tööaja norm: 176/0,5=88 tundi.
0,5 koormuse korral vähenes hoolduslehel oleku ajal tööaja norm 4 tööpäeva x 4 tund= 16 tundi. Seega koos hoolduslehega on jaanuari tööajanorm 88-16=72 tundi. See kehtib ainult jaanuari kohta, kuid kvartaalse tööaja arvestuse korral tuleb arvestada täiendavate asjaoludega.

Eeldades, et tööandjal oli graafik normtundide ulatuses kogu kvartali peale ette ära tehtud, võiski graafiku järgi jaanuaris olla 108 tundi. Seda juhul, kui arvestusperioodi järgmistel kuudel oleksite pidanud kokku töötama allesjäänud kuude normtundide summast 108-88=20 tundi vähem.
Summeeritud tööaja arvestuse korral tuleb arvestada asjaoluga, et hoolduslehel oleku ajal oleksite pidanud graafiku järgi tööl olema 3x8=24 tundi. Hoolduslehe tõttu vähenes Teie tööaja norm 16 tunni võrra ja üles jäi 24-16=8 tundi, mille olete nüüd tööandjale "võlgu". Selle peaksite enne arvestusperioodi lõppu ära tegema.
Juhul, kui tööandja väidab midagi muud, ei saa ma seda kinnitada ega ümber lükata enne, kui tean täiendavaid asjaolusid.
Õiget tööaja arvestust soovides:


Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu