Tööõigus


Küsimus: Kui tööandja maksis koolituse kinni, kas siis võib minu nimel väljastatud tõendi mulle andmata jätta?23.01.2013

Tere
Läbisin pooleteist aastat tagasi tööanda poolt finantseeritud tõstukijuhi koolituse. Sellega kaasnes pooleaastane lepingulisa, et kui peaksin töölt lahkuma, siis tasun ka koolituskulud tööandjale.
Koolituse läbimisel väljastati minu nimeline ja pildiga kaart/tõend (tõstukijuhi luba), mis on tööandja käes. Nüüd, kui küsin seda tõendit enda kätte, väideti tööanda poolt, et tema ei pea seda kaarti mulle andma, võib koopia teha, kuna koolitus on ju makstud tööandja poolt. Kas tegelikult ei peaks olema vastupidi? Koolitusest on omajagu aega ka möödas ja olen selle ka tööandajale juba ka nö "tagasi teeninud".

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Dokument on ju välja antud Teie nimele. Kuidas saab tööandja seda omastada? Minu hinnangul on siin tegemist hoopis politsei sekkumist nõudva probleemiga.
Eraldi teemaks võib olla tööandja poolt dokumendi saamiseks tehtud kulutuste hüvitamine. Nagu aru saan, siis on nimetatud kulutuste hüvitamine reguleeritud koolituslepinguga, mille kohaselt pidite pool aastat tööandja juures töötama. Sellegi kohustuse olete täitnud.
Teil on täielik õigus nõuda tööandja käest Teile kuuluvat dokumenti.
Feodaalse ühiskonnakorra ajal võis üks inimene kuuluda teisele koos kõige oma varaga, aga see ühiskonna kord leidis oma lõpu juba mõned sajandid tagasi.
Soovides Teie tööandjale jõudmist 21. sajandisse:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu