Tööõigus


Küsimus: Kas tööandjal on õigus sundida mind osalema ettevõtte reklaamklipis?07.02.2013

Olen ühes ettevõttes praktikal. Ühel päeval tuli minu juurde kolleeg ja rääkis, et oleks vaja abi ühe reklaamklipi tegemisel. Ütlesin talle, et ma mingis reklaamis osaleda ei tahaks, mis läheb firma kodulehele youtube vahendusel. Seejärel tuli ülemus ja ütles, et ei ole siin mingit juttu ja lähed ja teed selle reklaami ära. Heade töösuhete hoidmiseks osalesin siis reklaamis vastumeelselt. Kas tööandjal on õigus mind niimoodi mingisse reklaami tegemisse sundida? Kui tal selleks õigust pole, siis mis ma nüüd tagantjärele teha saaksin?

Vastus: Tiit Kruusalu, juhatuse liige, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere,
Kui osalemine reklaamklipis ei olnud seotud Teie praktikalepingu järgsete ülesannetega, siis puudus praktikabaasil õigus seda nõuda. Pigem vaatleksin seda lisatööna, mille eest tuleks maksta õiglast tasu.
Kui soovite, et praktikabaas loodud reklaamklippi ei kasutaks, siis võiks ehk abi olla autorikaitse seadusest ja isikuandmete kaitse seadusest. Paraku väljuvad need seadused minu valdkonnast ja täpsema vastuse saamiseks peaksite pöörduma instantside poole, kes autorikaitse ja isikuandmete kaitse osas järelvalvet teostavad.
Soovides edu oma õiguste väljaselgitamisel:

Tiit Kruusalu
tiit@metiabi.eu
www.metiabi.eu