Tööõigus


Küsimus: Millest tingituna võis minu väljateenitus lisapuhkepäevade arv väheneda?01.03.2013

Tere!
Töötan avalikus teenistuses kohalikus omavalitsuses alates 01.mai.1997.aastast. Selles ajavahemikus olen kahel korral olnud lapsehoolduspuhkusel kokku umbes 2 aastat. Viimastel aastatel olen saanud välja teenitud lisapuhkusepäevi juba maksimaalses ulatuses ehk 10 päeva. Nüüd seoses uue ATS-i jõustumisega kaovad lisapuhkusepäevad külla ära, kuid sain meie personalijuhi jutust aru, et neid väljateenitud lisapuhkusepäevi saab veel teatud perioodi siiski välja võtta, kuid segaseks on jäänud ja ei ole ma ka vastust saanud, miks minu lisapuhkusepäevade arv vähenes nüüd 9-le päevale. Oma esimese puhkuse selles asutuses võtsin välja pärast 1-aastast töötamist. Ette ma puhkusepäevi saanud ei ole. Kas oskate öelda, mis seadus reguleerib nende lisapuhkusepäevade arvestust ja kui palju selle põhjal, minul neid päevi õigus saada oleks?

Vastus: Merike Michelson, info- ja personalitöö, METI personaliabi OÜ, www.metiabi.eu; www.facebook.com/METIabi

Tere.

Lisapuhkusepäevade arvestust teenistusstaaži järgi reguleerib Avaliku teenistuse seadus (ATS).
Juhul, kui olete kõik väljateenitud lisapuhkusepäevad eelnevate teenistusaastate eest ära kasutanud, siis perioodi 01.05.2012 kuni 01.04.2013 on proportsionaalset töötatud ajale Teil õigus 9-le lisapuhkusepäevale.
Arvutuslik käik: 10/365*335 = 9,17 kalendripäeva
Selgitus: õigus teenistusstaaži järgi 10-le lisapuhkuse päevale. Päevade arv aastas = 365.
01.05.2012 (kehtiv seadus) - 01.04.2013 (uue seaduse jõustumise aeg) = 335 kalendripäeva.

Enne seaduse jõustumist kehtinud avaliku teenistuse seaduse alusel teenistusstaaži eest antud kasutamata lisapuhkusepäevad aeguvad nelja aasta jooksul, uue seaduse jõustumisest arvates (ATS § 131 lg 2).

Lugupidamisega

Merike Michelson

www.metiabi.eu
merike@metiabi.eu