Politsei


Küsimus: Millised on minu õigused ja kuidas vältida ajalehtede ja e-väljaannete avalike ürituste pildigaleriidesse sattumast?24.04.2014

Enam ei julge avalikke üritusi külastada, sest järgmisel päeval võin end leida näiteks mõne ajalehe või mõne muu meediakanali veebilehelt, kusjuures veel tasulises galeriis. Küsimus on selline, millised on minu õigused, kuidas seda vältida ja kas on seaduslik avalike ürituste pildigaleriisid müüa?

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Vastust Teie küsimusele võib leida Andmekaitse Inspektsiooni poolt väljaantud juhendis kaamerate kasutamise kohta (https://www.aki.ee/sites/www.aki.ee/files/elfinder/article_files/Kaamerate%20kasutamise%20juhis.pdf).

Siin on väljavõte antud juhendist:

Avalikus kohas võib avalikustamise eesmärgil ilma inimestelt nõusolekut küsimata filmida, kui vaatevälja jäävaid inimesi teavitatakse sellises vormis, mis võimaldab neil jäädvustamise faktist aru saada ja seda soovi korral vältida.

Teavitamiskohus ei kehti avalike ürituste puhul, mille avalikustamise eesmärgil jäädvustamist võib mõistlikult eeldada. Sellised üritused on näiteks laulupidu, muud vabaõhuüritused, sh ka Tartu maraton ja muud avalikud spordiüritused.

Muidu avalikkusele suletud eraõigusliku isiku ruum muutub avalikuks kohaks juhul, kui seda kasutatakse avaliku ürituse korraldamiseks. Sellele, et seltskonnaüritus on sisuliselt avalik koht, kus võib jäädvustada, on viidanud ka Riigikohus lahendis 3-2-1-152-09.

Salvestamise lubatavuse üle otsustab siiski territooriumi omanik või valdaja. Nii võib eraõiguslik isik vastavalt oma äranägemisele enda poolt korraldatud avalikul üritusel salvestamise ära keelata.

Enda poolt lisan, et kuna fotograafi poolt tehtud fotod võib lugeda intellektuaalseks omandiks, siis on fotograafil ka õigus tema poolt tehtud fotode kasutamiseks sh ka müügiks pakkumiseks.

Täiendavate küsimustega avalikus kohas pildistamise kohta soovitan pöörduda Andmekaitse Inspektsiooni poole – www.aki.ee