Politsei


Küsimus: Kas menetlusalust või kahtlusalust võib politseiametnik kutsuda ka telefoni teel või kutsutakse ainult kirjaliku kutsega?24.04.2014

Tere!
Soovin teada, kas menetlusalust või kahtlusalust võib politseiametnik kutsuda ka telefoni teel või kutsutakse ainult kirjaliku kutsega ja kas kutse on tähitud või tavakirjaga?
Suur tänu!

Vastus: Oksana Luik, juhtivkorrakaitseametnik (veebikonstaabel), Politsei- ja Piirivalveameti korrakaitsepolitseiosakond, www.politsei.ee

Seadus ei keela kutsuda menetlusalust isikut või kahtlustatavat menetlustoimingule telefoni teel. Kui kutsutavale isikule sobib menetleja poolt telefoni teel pakutud menetlustoimingu aeg, siis see on lihtsam viis menetlustoimingu aja määramiseks.

Ometi on väärteo- ja kriminaalmenetluse kutse kättetoimetamise korras erinevusi.

Kriminaalmenetluses (KrMS § 165 lg 1) kutsutakse isik uurimisasutusse telefoni, faksi või muu tehnilise sidevahendi kaudu edastatud kutsega. Kui on alust arvata, et isik hoidub kõrvale menetleja juurde ilmumisest, või kui isik on avaldanud soovi saada kutse kirjalikult, kutsutakse ta uurimisasutusse kirjaliku kutsega (KrMS § 164 lg 2).

Väärteomenetluses (VTMS § 41 lg 1) antakse kutse isikule kätte allkirja vastu või toimetatakse isikule kätte postiga väljastusteatega tähtkirjana või saadetakse elektrooniliselt.

Kui väärteomenetluses telefoni teel väljakutsutud isik ei ilmu kokkulepitud ajal menetlustoimingule, siis sellisel juhul ei saa seda lugeda ilmumata jätmiseks ning menetleja vormistab kutse kirjalikult ja edastab selle kutsutavale VTMS § 41 lg 1 loetletud viisil.

Kriminaalmenetluse seadustik: https://www.riigiteataja.ee/akt/782861?leiaKehtiv
Väärteomenetluse seadustik: https://www.riigiteataja.ee/akt/114022014005?leiaKehtiv