Politsei


Küsimus: Kas koolil on õigus piirata 18-aastase õpilase esigareti kasutamist, kui tegevus ei toimu kooli territooriumil, kuid vahetunni ajal?04.10.2016

Kas koolil (gümnaasium) on õigus piirata õpilase esigareti kasutamist, kui tegevus ei toimu kooli territooriumil, kuid vahetunni ajal ja õpilane on vähemalt 18-aastane? Kas sel juhul, kui kooli kodukorras on punkt, et õpilane ei suitseta, tuleb seda järgida, hoolimata sellest, et tubakaseadust ei rikuta? Minu teada esigareti kasutamist seaduses ei nimetata suitsetamiseks. Aga juhul, kui tuleb, kas koolil on mingi õigus rakendada mõjutavaid meetmeid (käskkiri, koolist välja arvamine jne)?
Vabandust, kui see on vale teema all, ei oskanud seda mujale paigutada.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Kooli kordukord kehtib kooli territooriumil. Mujal ei saa kool reguleerida täisealise isiku käitumist. Siiski oleks mõistlik kooli soovi austada ja oodata e-sigareti tarvitamisega koolipäeva lõpuni. Kui kool otsustab Teid selle teo eest mõjutada siis on Teil õigus pöörduda kooli otsuse vastu kohtusse. Sellisel juhul otsustab kohus kas ja millisel määral on koolil õigus täisealise isiku õigusi kitsendada väljaspool enda territooriumi.