Politsei


Küsimus: Kas inimesed tohivad suitsetada toidupoe välisukse kõrval ja selle parklas, mind ei huvita poe reeglid vaid seadus?08.02.2021

Tere.
Ma ei suuda kuskilt lugeda välja, kus on suitsetamine keelatud ja kes sellega tegeleb.
Minu probleem seisneb selles, et inimesed igal pool ümberringi kogu aeg suitsetavad oma kangeid suitse ja mina hingan seda kogu aeg sisse, nii et pea valutab ja rikun oma tervist.
Näiteks, kas inimesed tohivad suitsetada toidupoe välisukse kõrval ja selle parklas? Kui ei, siis millisele ametkonnale ma pean teatama rikkumisest?
Kas inimesed tohivad suitsetada firmade sealhulgas toiduga tegelevate asutuste laoukse juures, kust kaudu tuuakse kaupa ja kust kaudu käivad ka mittesuitsetajad?
Mind ei huvita see, mida tööandja saab keelata, vaid mind huvitab riiklik seadus.
Ehk siis, kas ma olen oma probleemiga täiesti abitu ja pean laskma suitsetajatel, kes teiste tervisest ei hooli, edasi suitsetada ja olema igapäevane rohke passiivne suitsetaja või saan ma midagi seaduse järgi teha, et olukorda parandada?

Vastus: Ville Ränik

Tere!
Suitsetamiseks keelatud kohad on loetletud Tubakaseaduse § 29 lõike 1 punktides 1-20. Keelatud kohas tubakatoote või tubakatootega sanaselt kasutatava toote tarvitamine (TubS § 49) jääb politsei menetluspädevusesse (TubS § 51 lg 3) ning näiteks lühimenetluse kohaldamise puhul on sellisele rikkumisele fikseeritud trahvisummaks 20 eurot.
Rikkumisest politseile teavitades tuleb aga paraku arvestada, et konkreetne suitsetaja jõuab suure tõenäosusega enne patrulli saabumist oma tegevuse lõpetada ning lahkuda.
Ettevõtte laoruumides on suitsetamine seadusega keelatud, kuid laoruumist õue astudes võib laoukse juures suitsetada küll. Toidupoe parklas ja toidupoe uste läheduses suitsetamist keelatud ei ole. Mõned kaubanduskeskused on oma sisekorraga kehtestanud välisuste ümbruses klientide heaolu tagamiseks suitsuvaba ala.