Politsei


Küsimus: Kas politseisse pöörduda, kui sain venekeelse ähvarduskirja, et minu tegevus arvutis on teada ja ähvardaja kontrollib arvutit?10.02.2021

Sain venekeelse ähvarduskirja mille sisu on lühidalt selles, et on nuhkvara kaudu kursis kõigi minu tegemistega alustades pornosaitide külastamistest, masturbeerimisest jne ning kirjutab, et 700 euro väärtuses bitkoinide kandmisega talle 48 tunni jooksul, ei avalikusta ta aumehena seda kõike ega blokeeri minu arvutit. Vastik on niisugust asja lugeda ja seoses sellega on mul küsimus, kas politsei poole oleks mõtet avaldusega pöörduda ning kas ähvardaja on tuvastatav?

Lugupidamisega

Vastus: Ville Ränik

Tere!

Tegemist on õngitsusliku rämpspostiga ning selle osas ei ole mõtet politsei poole avaldusega pöörduda. Kirja saatjateks on küberpätid, kes reeglina kasutavad võrguliikluse suunamist selleks, et oma IP-aadressi varjata.
Oma olemuselt on selle õngitsuskirja näol tegemist aastaid levinud skeemiga, mis tõesti aeg-ajalt võib postkasti sattuda. Kogu sisu on vale ning tegemist on sisuliselt rämpspostiga. Sellest ei tasu välja teha, kuna tegemist ei ole tõsiseltvõetava kirjaga. Selliseid kirju võite rahulikult ignoreerida, saatjad õngitsevad ja loodavad, et suudavad kirja saajas tekitada piisavalt hirmu, et kirja saaja raha maksaks. Mingit kompromiteerivat sisu antud kirja autorid Teie kohta ei oma, seadmeid nad üle võtnud ei ole ning ligipääsu ei oma.