Politsei


Küsimus: Kas tuledega vilgutamine on liiklusturvalisusele hea?10.11.2011

Tere,
Olen 30 aastat teisi autojuhte tulede vilgutamisega hoiatanud, kui esituled ei põle, teel ootab ees mingi oht ja ka siis, kui politsei tee ääras ootab. Viimasel ajal olen politsei eest hoiatamisest loobunud, sest palju liigub teedel ikka alkoholinähtudega juhte.
Kas politseikontrolli eest hoiatamine teeb liikluse turvalisemaks või hoopis hoiatame pätte, et nad vahele ei jääks? Kas politsei ka sellise vilgutamise eest karistab?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Keeruline on öelda, kas politsei eest hoiatamine muudab liiklust turvalisemaks või hoopis vähendab rikkuja vahele jäämise võimalust. Ühest küljest on reaalselt järgi katsetatud ja teada, et tuledega vilgutamine sunnib liiklejat kiirust vähendama, aeglasem kiirus püsib mõned kilomeetrid, seeläbi kindlasti suureneb turvalisus mingil määral. Samas võib tõesti hoiatatav juht olla aga joobes või üldse juhtimisõiguseta ning teades, et ees ootab kontroll võib juht vahele jäämise vältimiseks kõrval teed pidi patrulli vältida. Ehk siis ei ole võimalik anda ühest vastust sellele küsimusele ja õige otsuse peate vast võtma oma sisetundele tuginedes, et kumb siis õigem oleks.
Kindel ja ühene vastus on aga olemas sellele, kas politsei vilgutamise eest karistab - ei karista. Seaduslikku alust selleks lihtsalt ei ole.