Politsei


Küsimus: Kas jalgratturil on õigus sõita hooga ülekäigurajale ja siis maha hüpates justkui jätkab teed jalakäijana?29.04.2021

Tere
Huvitaks selline olukord, jalgrattur sõidab reguleerimata ülekäigurajal mu autole sisuliselt ette.
Olukord, kus tal puudub igasugune eesõigus ja tuleb veel võrdlemisi kiiresti, siis järsku hüppab keset poolt ülekäigurada jalgratta pealt maha ja muutub seaduse järgi justkui jalakäijaks.
Kas jalgratturid tõesti tohivad nii teha ja kas mina jään tõesti süüdi, kui sellisele hoolimatule jalgratturile otsa sõidan?
Küsimus ajendatud sellest, kuna oli sellise jalgratturiga kogemus, õnnetust küll ei toimunud ja kui üritasin talle mõnisada meetrit eemal olukorda selgitada, ei tahtnud ta aru saada, et pole ok sedasi ülekäigurajale sõita ja järsku keset poolt ülekäigurada jalakäijaks muutuda, kõik ootamatult autojuhile.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Enne tee ületamist peab jalgrattur veenduma, et see on ohutu ja olema kindel, et autojuht on teda tee andmiseks märganud. Seega ainult selle kirjelduse alusel ütleks, et jalgrattur on eksinud Liiklusseaduse sätte vastu

§ 321. Tee ületamise nõuded
(1) Sõiduteega lõikumise kohale mööda jalgteed, kõnniteed, jalgratta- ja jalgteed või jalgrattateed lähenevad jalgrattur, kergliikurijuht, pisimopeedijuht ja mopeedijuht peavad vähendama kiirust ning ületama sõidutee jalakäija tavakiirusega.