Politsei


Küsimus: Palun kirjeldada protseduuri, kuidas käib füüsilise vägivalla suhtes avalduse kirjutamine?25.09.2021

Tere!
Kas teil on võimalik kirjeldada protseduuri, kuidas käib füüsilise vägivalla suhtes avalduse kirjutamine?
Soovin seda kasutada oma raamatu kirjelduses, et vastav protseduur oleks adekvaatselt esitatud, ning olen väga tänulik, kui leiate hetke selle täpsustamiseks.
Kui tulen esitama jaoskonda avaldust toimunud füüsilise rünnaku kohta, kuidas see käib?
Sündmus ise on toimunud endiste elukaaslaste vahel, kui mees tuleb kutsumata naise koju ning on olnud joobeseisundis. Mees on endast väljas ja agressiivne ning enne lahkumist ja kanna pealt ümberpööramist lükkab naist, et teda hirmutada. Naine aga kaotab siis tasakaalu ja kukub üsna õnnetult vastu ust ning lööb ära nina. Järgneb verejooks ja minestus. Mees aga on lahkunud. Naine on üksi kodus ning kui ta toibub, otsustab minna politseisse avaldust esitama, et see oleks fikseeritud ja kordumise puhul oleks märk maha jäetud.
Kas eelnevalt peaks käima naine kiirabis ja laskma vigastused fikseerida?
Samuti, kuidas toimub siis mehe jaoks protseduur? Kas järgneb karistus? Kui jah, siis missugune?

Kui teil ei ole võimalik mulle teavet praegu anda, siis kas te ehk saate mind edasi suunata, kust sellist infot saada.

Suured tänud juba ette.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Selles protsessis ei ole midagi keerulist. Füüsilise ründe puhul on tegelikult soovituslik esimese asjana käia EMOs, fikseerida seal vigastused traumakaardil ja seejärel pöörduda jaoskonda. Jaoskonnas edasi suunatakse isikuvastase süüteo puhul tavaliselt inimene ikkagi avalduse täitmise asemel otse valvemenetleja juurde, kes kuulab inimesei üle, võtab vastu traumakaardi (fikseerib selle üleandmise ülekuulamise protokollis), fotografeerib või korraldab vigastuse fotografeerimise.
Järgneb sündmuskoha vaatlus, ehk siis kus naine kukkus, sealsete jälgede tuvastamise, vestlused naabritega, kas keegi nägi/kuulis meest saabumas, lahkumas, tegevust, tüli vmt pealt.
Valmis toimik saadetakse kohtusse ja karistuse määrab kohus.
Vastused.ee ei ole parim keskkond sellise diskussiooni pidamiseks, seega kui Teil on veel küsimusi, siis julgustan Teid kirjutama mulle andero.sepp@politsei.ee peale.