Politsei


Küsimus: Kui palju saab trahvi kui piiratud juhtimisõigusega üksi sõites vahele jään?01.02.2022

Tervist!
Ilmselt peate mind tavaliseks rullnokaks, kuid asi siiski nii päris ei ole. Mul on tehtud hiljuti piiratud juhtimisõigusega load ja olen 17 aastat vana. Elan isaga koos, kuid talvel juhtus õnnetus ja ta on ennast vigaseks kukkunud. Kuna elame kahekesi maal, siis on päris raske mul üksi hakkama saada ja ka süüa oleks vaja tuua ning muud eluks vajalikku. Kuna meil on auto ja ma olen põhimõtteliselt samad kursused läbinud nagu kõik teised, kes lube saavad, siis mitu eurot ma võin trahvi saada kui jääksin üksi sõitmisega vahele? Kas mul võidakse kohe load ära võtta? Vanasti räägiti ikka, et kui vahele jääd siis tehakse umbes 10 eurone trahv ja kutsutakse keegi autole järgi. Kas see on tõsi? Seda rääkis üks politseiniku poeg mulle. Loodan saada kiiret vastust, sest juba praegu on suhteliselt raske.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Seaduse kohaselt võite autot juhtida tingimusel, et Teie kõrval on seaduslik esindaja või seadusliku esindaja kirjaliku nõusolekuga isik, kellel peab olema B-kategooria mootorsõiduki kehtiv juhiluba vähemalt kaks aastat ning kes ei tohi olla joobeseisundis või alkoholi piirmäära ületavas seisundis. 10 eurost trahvi ei ole võimalik kindlasti teha. Minimaalne trahvimäär on 12€, Teie rikkumise eest võib määrata kuni 80€ trahvi LS § 242 lg 1 alusel. Korduvate rikkumise eest võidakse edasise õigusrikkumise tõkestamise eesmärgil kaaluda aga sõiduki konfiskeerimist.
Kuna viitate tegelikkuses, et õigusrikkumine oleks vajalik seoses abivajadusega, siis võtke palun minuga e-kirja teel ühendust andero.sepp@politsei.ee Teile peaks abi pakkuma kohalik omavalitsus, saan aidata Teid ehk kokku viia ning on võimalik vajalikud asjad toimetada Teieni ilma, et peaksite selleks seadust rikkuma ja selliselt oma olukorra veel keerulisemaks tegema.