Politsei


Küsimus: Mis juhtub, kui juhendaja tõend aegus ning sain väärteoprotokolli?15.09.2022

Tere. Mul on juhtimisõiguse saamisest puudu vaid Maanteeameti ametlik sõidueksam. Tegin hiljuti õppesõitu enda sugulasega, kellel oli juhendamise tunnistus. Politsei pidas meid kinni ning selgus, et juhendamise tunnistus on aegunud. Sain juhtimiselt kõrvaldamise otsuse ning väärteoprotokolli. Politseinik ütles, et mul on kuu aega, et juhiload kätte saada (eksam sooritada). Kui ma nüüd kuu aja jooksul seda teha ei jõua, siis kas peale karistamise jõustumist saangi ma enam eksamit teha? Kas mul rakenduvad mingisugused aja limiidid juhilubade omandamise suhtes (nt 2 aastat?). Kõrvaldamise otsuses on kirjutatud, et alates "03" september 2022 a. kell 14.31 kuni vastava kategooria mootorsõiduki juhtimisõiguse omandamiseni.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Kui Teile koostatud väärteootsus jõustub, siis vastavalt Liiklusseaduse § 106 lg 1 p 3 ei ole võimalik Teile juhtumisõigust anda, enne kui väärteokaristus on kantud Karistusregistri arhiivi. Vastavalt Karistusregistri seaduse § 24 lg 1 p 1 kustub karistus ja see kantakse arhiivi kui trahvi tasumisest on möödunud 1 aasta.
Ehk, kui trahviotsus jõustub ja Teile ei ole selleks hetkeks antud juhtimisõigust, saab selle Teile anda alles pärast 1 aasta möödumist trahvi tasumisest.