Politsei


Küsimus: Kas naaber võib parkida auto tagumise poolega vastu maja ja siis käivitades tulevad heitgaasid mulle tuppa, iga hommik?07.11.2022

Tere, palun Teie abi. Küsimus järgmine "Kas ridaelamu boksides on lubatud auto parkimine taguotsaga, mis jääb täpselt akende alla?". Meie ridaelamuboksides kõik peale ühe boksi pargivad oma autot esiotsaga. Kui kõrvalboksi naabrid aastaid soojendavad oma autot sügisel 7-8 min, talvel kuni 15 min, kogu meie elamine, eriti lapsetuba, isegi kinniste akendega täitub heitegaasidega ja see toimub mitu korda päevas. Iga päev algab stressiga. Kas naabritel on lubatud igapäevaselt tekitada minu pereliikmetele kahju, kuidas pean selles olukorras käituma?"
Ette tänades,

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Seadus ei reguleeri seda, mis pidi võib auto parkida.
Vastavalt liiklusseaduse § 13 lg 5 ei või autot "soojendada" majale lähemal kui 10 meetrit kauem kui 2 minutit. Lisaks, keelab LS § 13 lg 1 ka keskkonnale liigse kahju tekitamise, kui seda oleks võimalik vältida.

Üldiselt soovitavad spetsialistid autot "soojendada" maksimalselt 2-3 minutit, sõltuvalt temperatuurist ja siis alustada sõitu. Selle kohta saab lugeda pikalt näiteks: https://carfox.ee/blog/mootori-soojendamine-kulma-ilmaga/

Autoomanikul, kes soovib, et auto mootor kindlasti sõidu alustamisel soe oleks, tasub tõsiselt kaaluda eelsoojendi paigaldamist.

§ 13. Keskkonnakaitsenõuded
(1) Juht ei tohi kahjustada keskkonda sõiduki mootori või teiste seadmete põhjustatud liigse müra, tolmu või heitgaasiga, mida oleks võimalik vältida.
(5) Õuealal ja lähemal kui kümme meetrit elamust ei tohi peatatud või pargitud sõidukil mootor töötada kauem kui kaks minutit.