Politsei


Küsimus: Kes konkreetselt tohivad ilma omaniku loata eraterritooriumile siseneda? 05.04.2023

Tere.
Ajalehes selline pealkiri: " Juhtivprokurör: "Loomakaitseseltsid ei oma õigust siseneda eraterritooriumile ja võõrast looma ära võtta".
Kes konkreetselt tohivad ilma omaniku loata eraterritooriumile siseneda?
Sama küsimus ka autode peatamise ja kontrollimise kohta.
Internetist ma otsest vastust ei leidnud. On ainult ümmargune jutt: nii üht kui teist tohivad teha selleks volitatud isikud. Aga kes need isikud on?
Aitäh.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Sellele küsimusele saabki vastata ümmarguselt, sest sellist loetelu, kes tohib ja kes ei tohi, ei eksisteeri. Elu ise on palju keerulisem kui seda on seadus ja kõike ei saa lihtsalt seadusesse kirja panna. Kui püüda keerulist elu lihtsustada siis üldiselt, omaniku loata saavad tegevusi teha riigiasutused, kellele on antud seadusega selline võimalus vastavalt nende ülesannetele (ehk siis volitatud isikud) või kui näiteks riigiastusu volitab eraettevõtte/-isiku ennast esindama (näide all). Eraisikute puhul võib kõne alla tulla hulga erandjuhte, näiteks hädaseisund või hädakaitse olukorrad.

Mõned näited: Sõiduki võib näiteks peatada ka teetööde teostamise käigus liiklusreguleerija (Teeomanik, on tellinud eraettevõtelt teenuse ja volitanud ta selle raames liiklust korraldama), või tehnoabi ostutamisel näiteks puksiirauto juht peatab liikluse, kui tema hinnangul võib tema tegevus teel tuua kaasa ohu teistele liiklejatele (volitus kui selline puudub, kuid isik tõrjub ohtu kaaskodanike varale). Olen ise saanud peatatud näiteks kaasjuhi poolt, kes peatas liikluse, et pardipere saaks tervelt sõidutee ületada. Liikluse puhul üldiselt kontrollimise õigus siiski ainult riigiametitel, sama eravalduse puhul, kontrollimise õigus on riigiametitel.