Politsei


Küsimus: Miks ei tee politsei reide autotulede kontrollimiseks, paljudel sõidukitel on liiga eredad tuled?16.01.2024

Tere
Miks ei tee politsei suuri reide autotulede kontrollimiseks?
Kas politseil on selleks üldse tehniline võimekus olemas?

Probleem seisneb siis selles, et päris paljudel autodel on esituled liiga eredad, variandid saavad olla kas liiga üles reguleeritud või illegaalsed pirnid tuledes ja seda lähituledega.

Eriti terav on see probleem linnamaasturitel ja kaubikutel.
Mõne puhul on olukord veel nõnda hull, et ta sõidab minu taga, pimestab mind päris korralikult sedasi, et minu salong on valge.
Sedasi on äärmiselt ebameeldiv sõita ja selgelt ka suurendatud ohuga.
Ülevaatuse ajaks nad reguleerivad oma tuled korda või panevad õiged pirnid sisse, pärast muudavad jälle tagasi illegaalseks.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Tegemist on asjaga, millele saame tähelepanu juhtida muude tegevuse sh muude reidide ajal, kui vaatlusel paistab tuledega midagi olevat valesti. Eraldi seadmeid meil selleks kaasas ei ole.

Tuled reguleeritakse paika tegelikult ka ülevaatuspunktis, ülevaatuse ajal. Arvesse tuleb võtta siin ka seda, et tulede kõrgust võivad mõjutada muud tegurid - raskem last näiteks või haagis, kui sõidukil ei ole automaatset tulede kõrgust reguleerimist või see ei tööta (õigesti).
Tänapäevaste autode juures tunduvad tuled ka eredamad tänu LED tehnoloogiale ja LED-matrix lahendustele.

Minu soovitus oleks tegelikult kasutada võimalust tahavaatepeegel tumendada, kui see automaatselt ei toimu siis lükata käsitsi vastavat kagi, see aitab omajagu ja võimalusel lasta sõidukil endast mööduda.