Politsei


Küsimus: Kuidas teha kindlaks auto asukoht, kui tuttav pidi selle Norrast Eestisse tooma, kas politsei saab aidata?03.04.2024

Tere.
Eelmise aasta suvel tuttav pidi sõitma mu autoga Norrast Eesti. Tegi Rootsis avarii ja jättis selle seal kuhugi. Algselt oli kokkulepe et ostab auto välja. Tänaseks pole ei raha ega autot. Olen talle saatnud sõnumeid, et soovin autot tagasi saada kuid ta ei vasta mulle. Nüüd olengi nõutu, ei tea mida teha. Kuna tegu oli hea tuttavaga, siis küsimusi väga ei esitanud ja lootsin, et korralik inimene ja vastutab oma tegude eest. Nüüd mõtlengi, et kas Politsei võib saada aidata mul auto üles leida või on muid viise. Autol on Eesti numbrimärk. Olen ajutiselt registrist ära kustutanud. Pole kindel kas auto on Eestis või Rootsis (mingi aeg tuttav väitis, et on lasknud selle Eesti viia kuid ma ei usu seda). Isik ise elab Norras. Kui auto on treileriga Eesti viidud kas sadamas on vaja autole check in teha ja ehk on võimalik sadamast saada infot kas auto on ületanud piiri?

Aitäh

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Teie olukord on kahjuks väga keeruline. Kõige parem allikas oleks see tuttav - kuhu ta Eestis selle viia lasi? Kellelegi pidi ta selle teenuse eest ju tasuma, kellele? Kas ja kes Rootsis liiklusõnnetusele reageeris - politsei?
Võite küll teha ka kirjaliku, digiallkirjaga, päringu, saata selle ppa@politsei.ee, milles palute avaldada meile teadaolevat infot Teile kuuluva sõiduauto kohta, kuid tegemist on Schengeni sisese alaga, seega ei pruugi seda infot olla.
Muus osas tuleb Teil suhelda pigem vedajate ja Rootsi asutustega - check-in jmt tehakse kõik sealpool ju, seega ka andmed on seal. Mulle endale tundub parim lähtepunkt, tuttava järel, Rootsi politsei - kas neil on infot õnnetuse kohta ja mis sai õnnetuses osalenud sõidukitega, kas neil on täiendavat infot Teie sõiduki kohta. Sealt edasi võiks tuttavalt saada info, mis laevaga sõiduk üle toodi, mis sadama kaudu ja siis oleks ehk võimalik neile asutustele päring esitada. Samas, taaskord, kui tuttav lasi selle auto üle tuua siis peaks ta teadma kuhu ta auto maha laadida lasi.