Politsei


Küsimus: Kuidas saaksin ümber veenda meest, kes tahab alaealist poega juhtima õpetada?12.01.2012

Tere.

Meil on mehega suur tüli ja ma ei oska seda kuidagi ise lahendada. Mu mees on mulle juba aastaid väitnud, et ta tahab oma lastele autosõidu selgeks teha enne, kui nad autokooli lähevad. Tahab, et lastel oleks kogemusi juba kooli minnes, sest seal väidetavalt ei omanda mingeid erilisti kogemusi ja ilma kogemusteta teevad nad avarii kohe kui üksi sõitma hakkavad. Et kui teismelised kuskil läbul nalja pärast sõitma lähevad, et siis laps ei julge öelda, et ta sõita ei oska, vaid proovib ikka, aga olles enne sõitma õppinud pole tagajärjed nii katastroofilised. Tema arust on normaalne õpetada sõitma 10-aastane laps. Ütleb, et sunniviisiliselt ta muidugi ei tee, aga kui laps tahab, siis küll. Minu vastuväiteid ta ei kuula, ütleb vaid, et see on tema laps ka ja tal samamoodi õigus teda kasvatada. Meil on kodulinnas üks asfalteeritud plats, kus autokooli õpilased käivad esimesi sõite tegemas. See plats pole kellegi oma, muud liiklust seal ei toimugi. See on näiteks üks koht, kuhu ta viiks lapse sõitma. Ka mingid külavahelised-põlluäärsed teed on ta jaoks sobilikud.
Ma ei oska enam midagi teha, talle kuidagi mõistust pähe panna. Mu enda isa on politseinik ja seega on mind väga seadustega kooskõlas kasvatatud. Isegi öösel ootan punase foori taga ja seda enam on mulle vastu selline tegu, õpetada enda last seadust rikkuma. Enda isa käest ma nõu küsima minna ei julge, häbi on mehe pärast. Veel rohkem häbi on tunnistada, et mees ise mõtleb ka karjäärivahetusele, tahab politseinikuks ümber õppida. Aga no mis politseinik on selline inimene?
Ma olen mõelnud igasugu asju välja, eelkõige lootnud, et ta meelt muudab aga ei. Kas sellisel platsil ja põlluteedel on õigus sõita inimesel, kel pole lube? Kas politseis naerdakse mind väga välja kui ütleksin neile, et mu mees sõidab seal kohas praegu lapsega. Kas nad teeksid midagi? Mida?
Oeh, loodan, et mu jutt oli arusaadav ja et oskate mingit nõu anda.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere,

Ühes osas on Teie mehel isegi õigus, seda ütlevad ka sõiduõpetajad, et autokoolis ettenähtud sõidukordadest väga paljudele inimestele ei piisa juhtimisvõtete korralikuks omandamiseks. Lapse sõitma õpetamist liikluseks suletud õppesõiduplatsil keegi otseselt ei takista. Kindlasti aga ei või selline õppesõit toimuda kõrvalistel teedel, seal õpetamiseks peaks Teie mehel olema sõiduõpetja tunnistus ja laps käima autokoolis. Juhtimisõiguseta isik liikluseks avatud teedel mootorsõidukit juhtida ei või. Kindlasti ei ole ka 10-aastane laps piisavalt vana veel sõidu õppimiseks.

Kui Te teavitaksite 110, et Teie mees läks autoga sõitma ja lubas rooli oma lapse, kellel puudub juhtimisõigus, siis kindlasti saadetaks selle peale välja patrull.

Ühe kompromissina võiksite oma mehele välja pakkuda lahenduse, et laps, saades 16, omandab piiratud juhtimisõiguse ja peale seda asub Teie mees teda õpetama. Nii on seaduse silmis kõik korrektne.