Politsei


Küsimus: Telefoninumber peaks olema salastatud, kuid keegi on selle ikka teada saanud, kas saan antud isiku suhtes kaebuse esitada?25.01.2012

Tere.
Mis õigused on mul olukorras, kus minu telefoninumber ja nimi on salastatud (ükski ametlik infotelefon või mobiilioperaator minu numbrit ei avalda), googeldades samuti vasteid ei leia, kuid ometigi on täiesti võõras inimene minu numbri teada saanud?
Kuna tegemist on endise politseinikuga, kas siinkohal võin ma kahtlustada, et toime on pandud ametiseisundi kuritarvitamine?
Kas saan ma selle olukorra vastu midagi ette võtta ja antud isiku suhtes kaebuse esitada kuidagi?

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Kas Te võite kahtlustada - loomulikult võite, seda ei saa keegi keelata.

Aga tuginedes elulisele loogikale, siis mingil põhjusel peab see Teie jaoks täiesti võõras inimene Teie olemasolust teadlik olema, veel enam, ta peab teadma Teie nime ja tal peab olema huvi Teie telefoninumbri väljaselgitamiseks. Seega ei ole Teie selle inimese jaoks täitesi võõras inimene. Vaevalt üks inimene teab ka enda jaoks täiesti võõra inimese endist töökohta, seega ei saa inimene olla ka Teile täiesti võõras.
Politsei andmebaasides päringute teostamine jätab maha jälje, kusjuures oma nimele teostatud päringuid saab iga kodanik X-tee kaudu jälgida. Ametniku jaoks aga tähendab kellegi andmete vaatamine seda, et ametnik peab olema suuteline hiljem päringu vajalikkust põhjendama. Isiklik huvi või endise kolleegi palve ei ole piisav põhjendus.
Aga mida teha sellises olukorras siis? Esmalt mõelge, miks peaks see inimene Teie numbrit tahtma ja milline on Teie omavaheline seos. Eriti tõsiselt tasuks mõelda ühiste tuttavate omamise võimaluse peale. Suure tõenäosusega saate nii teada ka mooduse, kuidas see inimene Teie numbri sai. Kui aga olete kindel, et inimene kasutas ära mõnda kolleegi ja seda, et ta endine politseinik on, siis tuleks Teil esitada politseile avaldus. Selline avaldus suunatakse lahendamiseks politseikontrolli büroole.