Politsei


Küsimus: Milline karistus kaasneb, kui alkoholinähtudega autos olles läks auto tahtmatult liikvele?20.02.2012

Tere!
Juhtus siis selline lugu, et käivitasin auto ja panin automaatkäigukastil käigu neutraal asendisse. Kui auto oli soenenud, hakkasin tagaistmelt mappi otsima ja sel hetkel läks jalg vastu käigukangi ja lülitus sisse tagumine käik. Auto veeres tagurpidi vastu teist autot ja auto ukse iluliistule tuli väike kriim. Kuna olin ka alkoholi tarbinud, kutsuti välja politsei, kes tegid ka pildid. Joovet oli 2 promilli. Kuidas peaks edasi toimima, kuna juhtus õnnetus, mis ei olnud tahtlik ja samas ei olnud plaanis kusagile sõita. Sündmus toimus kortermaja ees.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere,
Antud juhtumi osas ilmselt alustati menetlust ja tuvastati Teie joove ka tõendusliku alkomeetriga. Sellisel juhul alustatakse kriminaalmenetlus alkoholijoobes mootorsõiduki juhtimise osas.
Karistusseadustik § 424.
Mootorsõiduki, maastikusõiduki ja trammi juhtimine joobeseisundis
Mootorsõiduki, maastikusõiduki või trammi juhtimise eest joobeseisundis – karistatakse rahalise karistuse või kuni kolmeaastase vangistusega.

Kui tõendusliku alkomeetriga joovet ei tuvastatud, siis on tegemist väärteomenetlusega.
Liiklusseaduse § 223. Mootorsõiduki-, maastikusõiduki- või trammijuhi poolt varalise kahju või ettevaatamatusest tervisekahjustuse tekitamine

(1) Mootorsõiduki-, maastikusõiduki- või trammijuhi poolt liiklusnõuete rikkumise eest, kui sellega on tekitatud teisele isikule varaline kahju või ettevaatamatusest tervisekahjustus, –
karistatakse rahatrahviga kuni 300 trahviühikut, arestiga või sõiduki juhtimisõiguse äravõtmisega kuni kuue kuuni.