Politsei


Küsimus: Mida teha, kui omanikuvahetuse järel inimene ei lepi sellega ja käib omavoliliselt eravalduses?19.03.2012

Tere,
Kuidas käituda isikuga, kes tungib omaniku valdusesse: käib omaniku kinnistul ja siseneb hoonesse, vahetades lukke, et sisse saada (hoone praegu vallasomand, kuulub kinnistuga kokku)? Eelnevalt on talle antud aega oma isiklike asjade äraviimiseks sealt hoonest, teatega, et lukud vahetatakse (vahetatigi).
Eelmise omaniku surmajärgselt kasutas ta seda hoonet, kuid uus omanik ei ole nõus, et ta seal viibib, kuid ta ei taha sellest aru saada ja käib seal omavoliliselt edasi. Uus omanik sai selle kinnistu pärimise teel ja vastav kanne on sees ka kinnistusraamatus (ainuomand).
Omanik pani ette uue taba, et takistada veelkord tema sisenemist hoonesse (peale tema luku lõhkumist), kuigi oleks võinud ka koheselt politsei poole pöörduda.
Kuidas käituda, kui ta ka selle lõhub ja teha talle arusaadavaks, et ta pole selle kinnistu omanik?
Lisan veel, et tema abikaasal oli võimalus see kinnistu erastada, millega oleks saanud hoone kaasomanikuks, aga ta jäi sellega hiljaks, kuid selle teadmisega ei taheta leppida.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere,

Kui hoone kuulub ainuomanikule ja sinna tungib ukseluku lõhkumise teel omaniku tahte vastaselt kolmas isik, siis on tegemist sissetungimisega. Antud juhtumite puhul, kui tegemist on vahetult eelseisva või toimuva sündmusega, tuleks helistada 110. Kui on saabunud tagajärjed, siis esitada politseile avaldus sündmuse kohta.