Politsei


Küsimus: Mida saaks ette võtta inimese vastu, kes kogu aeg mõnitab ja sõimab teisi, sealhulgas lapsi?11.09.2012

Tere!

Tekkis selline küsimus. Töötan asenduskodus ja meie noortekodu asub tavalises mitmekorterilises majas. Üks naaber vihkab meie noori. Esialgselt hakkas kaebama korteriühistule, et me seal ilma loata elame ja lapsed on kodutud, vastikud, narkomanid jne. Kuid alust seda rääkida tal ei ole. Samuti kirjutab ta avaldusi politseisse. Ründab ja sõimab igaüht, kes sellest korterist välja tuleb, isegi kasvatajad. Viimasel ajal hakkas ta lähedastes poodides näpuga meie noori näitama ja rääkida kui õidsad nad on, kõik kindlasti prostituudid, narkarid, mõrvarid jne. Mida saaks tema vastu ette võtta? See ei ole ju normaalne, et inimene sõimab kogu aeg? Ta vihkab neid lapsi ainult selle pärast, et nad on vanemliku hoolitsuseta ju! See juhtub mittu korda päevas.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Teie kirjedlusest saan aru, et see sõimamine leiab aset avalikus ruumis. Üks võimalus sellega tegeleda, oleks naabrile selgitada avaliku korra rikkumise mõistet ja et ka selle eest on võimalik karistada.
Kui kodanik jätkab oma tegevust, avalikus ruumis sõimamist karjumist ja seal viibivate isikute häirimist läbi oma tegevuse, on Teil või sõimataval õigus esitada avaldus avaliku korra rikkumise osas.
Laimaja suhtes, kui ta kahjustab Teie au ja head nime, on kodanikul alati õigus pöörduda ka kohtusse tsiviilhagiga.