Politsei


Küsimus: Kas elukaaslase eksabikaasa telefoniterrorit võib ahistamisena käsitleda ja mida ette võtta?28.09.2012

Küsimus selline, elukaaslase eksnaine on arusaamatult tüütu ning ahistav - ta helistab nii mulle kui ka elukaaslasele valimatutel aegadel (tihti ka südaöösel ja peale seda), kümneid kordi päevas. Kõnede sisu on enamjaolt ähvardav. Sammuti postitatakse meie sotsiaalvõrgustike kontodele solvavaid ja ähvardavaid kirju. Sama teeb ka tema elukaaslane - osalt nõutakse raha (neil on minu elukaaslasega ühine laps, kelle eest maksab minu mees kohtuvälise kokkuleppe korras elatisraha), osalt lihtsalt helistatakse, et sõimata ja ähvardada. Kui väldime kõnesid ja ei vasta, helistatakse ikka võõrastelt numbritelt. Kuidas peaksime käituma? Kas meil on õigus esitada politseisse nende kohta ahistamissüüdistus? Lihtsalt enam ei jaksa .... Numbrivahetusele oleme mõelnud, kuid kuna mees peab ka lapse külastuse aja osas telefoni teel selle naisega kokku leppima, siis oleks see vahetus mõttetu.

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Ahistamise osas politsei menetlust alustada ei saa. Sellise tegevuse saab ära keelata kohus. Samas oleks mõistlik, kuna nõutakse raha, panna kohtu kaudu paika ka elatusrahade maksmine.

Numbri vahetus võib aidata siiski. Lihtsalt jätta kasutusse ka vana nr, mis lülitatakse sisse külastuse kokkuleppimiseks ja muul ajal on number väljas.