Politsei


Küsimus: Miks politsei ei suuda mulle tagada öörahu 23.00-7.00-ni?05.12.2012

Tegin sellekohase avalduse lasnamäe linnaosa politseile. Elan ühetoalises korteris. Ülevalt naaber on oma korteri ringi ehitanud nii, et toast on saanud köök ja endisest köögist väike tuba. Vähe sellest, et päevasel ajal pean taluma oma toas köögikombaini müra ja nt liha vasardamist jm. Ülevalt naaber on öise eluviisiga ja ta ise ei kujuta ilmselt ettegi, kuidas ta öises vaikuses tegutsedes kolistab ja mind une pealt üles ajab. Suures tühjas ruumis on väga hea akustika. Ilmselt pole ka mingit vaipa laminaadi peal maas. Lapsel lastakse ka rõõmsalt ringi joosta. Kõik see kestab kusagil 00.30-ni ja samakaua ei saa ka mina magada. Käin päeval tööl ja selline ebapiisav magamine mõjub mu tervisele väga halvasti. Hommikut alustab inimene ikka köögist ja hommikune kolistamine samuti ammu enne kella 7.00. Kolin ja madin kestab vahelduva eduga läbi öö. Politseist sain oma avaldusele vastuse, et rikkumist ei tuvastatud ja mulle selgitati nagu idioodile, et kõik on elulised ja normaalsed kolksud-mütsud-matsud. Võtsin avaldusele alla kirjutanud konstaabliga uuesti ühendust. Rääkisin temaga veelkord. Naaber oli politseile öelnud, et tema läheb üldse kell 22 magama. Vaatamata sellele, et minu avaldus oli lõpetatud ja arhiivis, lubati minu naabriga uuesti rääkida. Tulemus on null. Ma võimalusel ei ööbigi enam kodus, sest mul ei lasta siin magada. Mida teha? Ma ei saa ju ka patrulli kutsuda, sest lärmi ja muusikat ju pole. Trahvimata jätmisega saab inimene ilmselt vaid oma tegutsemisele õigust juurde ja minul pole enam kellegi poole pöörduda.
vastuse eest ette tänades

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

köögikombaini müra ja nt liha vasardamine ongi normaalse elutegevuse raames tekkivad helid. Need tekivad reeglina toidu valmistamiseks vajamineva toormaterjali töötlemisel eesmärgiga neist lõpuks enda ja pere toitmiseks vajalik eine valmistada.

Samuti on normaalne, et laps saab rõõmsalt ringi joosta. Selline ringijooksmine ja mängimine on vajalik lapse normaalse arengu tagamiseks.

Söögi valmistamine ei ole Eestis karistusõiguslik tegu, selle eest ei ole võimalik kellelegi trahvi teha. Sama kehtib ka lapsele tema jooksmisega seoses. Kumbagi tegevust ei ole võimalik politseil ka keelata, ehk siis politsei ei saa keelata inimesel omas kodust ringi liikumist ammugi mitte toitumiseks vajaliku toidu valmistamist.

Soovitaksin Teil parem otse naabriga suhelda ja selgitada rahulikult Teid häirivaid tegureid.