Politsei


Küsimus: Kas ähvardaja saab karistada, kui mind sms teel ähvardati ja mõni päev hiljem füüsiliselt tõugati ja ähvardati?23.01.2013

Tervist!
Juhtus selline lugu, et tekstisõnumi teel üritati raha välja pressida. Sõnumi mõte seisnes selles, et ma kas maksan väljapressijale raha või ootab mind mittemaksmise korral füüsiline vägivald.
Asjast läks paar päeva mööda ja sattusin väljapressijaga silmitsi. Isik tuli mulle füüsiliselt kallale. Tõukas mind mitu korda ja ähvardas. Otseselt vigastusi ei põhjustanud, küll aga hirmu ja valu. Hirmsaks teeb asja see, et pean kõnealuse isikuga mõned korrad kuus tööalaselt kokku puutuma. Olgu veel öeldud, et temapoolne rünnak toimus otse turvakaamera all ja sellest on olemas ka salvestis. Samuti on alles tekstisõnum, milles ähvardati ja välja pressiti.

Minu vaatepunktist tehti mulle ähvardus ja osaliselt viidi see ka täide. On mul õigus?
Mida edasi teha? Kui otsustan avalduse politseile esitada, siis kui tõenäoline see on, et isik karistada saab? Kui isik karistada saab, siis milliseks võiks kujuneda tema karistus?

Suured tänud abi ja nõuannete eest!

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Olete asjast õigesti aru saanud. Teie poolt edastatud info põhjal võib väita, et toime on pandud KarS § 214 kirjeldatud kuritegu. Menetluse alustamiseks peate pöörduma elukohajärgsesse politseiasutusse. Kui Teil on rünnakust näha kriimustused/marrastused, tuleks esmajärjekorras need fikseerida traumapunktis.

Tõenäousus karistuse saamiseks on suur. Karistuse suurust ei oska ennustada, see sõltub kohtust.