Politsei


Küsimus: Kas oma maal võib tulirelvaga laskmist harjutada?04.11.2013

Tere!
Mul on tulirelva kasutamise kohta 2 küsimust.
Kuna tulirelva võib kasutada enese ja vara kaitseks, ületamata hädakaitse piire, siis kas on õigustatud relva kasutamine indiviidina terve kamba purjus kodanike vastu, kes on minust ilmselgelt tugevamad? Antud juhul mõistan, et ründaja relvad (rusikad) ei ole minu relvaga (tulirelv) võrdsed, seega võiks oletada, et tegu oleks õigusvastane. Aga ometigi kui inimesi on mitu, on nad suutelised tekitama ründe korral eluohtlikke vigastusi. Antud olukord on suhteliselt tavaline liikudes öösiti jalgsi väikestes linnades või külades läbi pargi või muu sarnase koha.

Teine küsimus tuleneb sellest, et pole leidnud konkreetset või isegi ligilähedast vastust relvaseadusest küsimusele, kas oma maal võib tulirelvaga laskmist harjutada? Silmas pean enese ja vara kaitsmiseks mõeldud relva. Arusaadav on, et linnas on selline tegevus välistatud avaliku korra rikkumise ja teiste inimeste ohtu seadmise tõttu. Aga kui tegevus toimuks maakohas, kus lähedal ei ela teisi inimesi ja lähimate naabrite vigastamine või isegi häirimine on välistatud?

Ette tänades!

Vastus: Andero Sepp, veebipolitseinik, Politsei- ja Piirivalveamet, www.politsei.ee

Tere

Hädakaitse piiri ja selle ületamist analüüsida fiktsiooni põhjal on üsna keeruline. Teie kaasuse puhul on küsimus seltskonna joobeastmes. Samuti selles, kas olukorda oleks saanud lahendada muul viisil - näiteks põgenedes. Lisaks on väga oluline, et tõrjuti vahetut ohtu - ehk siis isikud kas juba ründasid või oleksid koheselt rünnanud Teid. Ehk siis lihtsalt ähvardava seltskonna suhtes tulirelva kaustamine on pigem hädakaitse piiride ületamine kui enesekaitse.

Omal maal harjutamiseks tuleb järgida Relvaseaduses sätestatut:
§ 84. Lasketiir ja laskepaik

(1) Lasketiir on käesoleva seaduse mõistes laskevõistlusteks või -harjutusteks alaliselt kasutatav ehitis, ruum või territoorium.

(2) Laskepaik on koht, mis sobib või on kohandatud laskevõistluste või -harjutuste ajutiseks korraldamiseks.

(3) Lasketiiru või laskepaiga rajamiseks peab olema selle kohaliku omavalitsuse kirjalik nõusolek, kelle territooriumile see tahetakse rajada.

(4) Lasketiir või laskepaik peab asetsema, olema rajatud ja seadistatud selliselt, et selle kasutamisel on tagatud lasketiiru või laskepaiga kasutajate ja ümbruse ohutus ning välistatud kõrvaliste inimeste ja loomade pääs laskmispiirkonda.

(5) Lasketiir ja laskepaik, kus korraldatakse spordivõistlusi, peab olema ehitatud ja varustatud vastava rahvusvaheliselt tunnustatud spordiorganisatsiooni nõuete kohaselt.

(6) Lasketiirus ja laskepaigas peavad nähtavale kohale olema välja pandud ohutusnõuded, sisekorraeeskiri ning laskmise eest vastutava isiku nimi.

(7) Lasketiiru ja laskepaiga ning laskevõistluse ja treeninglaskmise ohutusnõuded kehtestab siseminister määrusega.

(8) Käesoleva paragrahvi mõisted ja nõuded ei laiene kaitseväe ja Kaitseliidu lasketiirule.

Nimetatud määruse leiate siit: https://www.riigiteataja.ee/akt/920908