Ravikindlustus


Küsimus: Kui peaksin rasedaks jäämisel tervistkahjustava töö tõttu töölt koju jääma, kas siis olen kodus ja sissetulekuta?11.08.2015

Tere!
Plaanime elukaaslasega järelkasvu, aga mul on tähtajaline tööleping, mis lõpeb aasta lõpus. Töö on tervist kahjustav, see tähendaks seda, et kui ma rasedaks peaksin jääma, siis sellel töökohal enam töötada ei saa. Kindlasti tööandjal puudub lihtsama töö andmise võimalus. Seega peaksin jääma töövõimetuslehele. Sellest tulenevalt ka küsimused. Saan aru, et töövõimetuslehe raha hüvitatakse aasta lõpuni. Aga mis saaks alates jaanuarist, kui mul kehtivat lepingut pole? Kas jääksingi ilma rahata kodus istuma, kuni sünnituseni? Ja kas dekreedirahasid siis samuti ei saa? Kas rahaliselt oleks kasulikum oodata aasta lõpuni ja siis lepingut pikendada ja siis alles järelkasvu peale mõelda?
Tänan abi eest!

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere

Kergemale tööle üleviimist võimaldatakse haiguslehe alusel ainult töötavatele rasedatele naistele vastavalt nende terviseseisundile. Kergemale tööle üleviimise korral makstakse hüvitist töösuhte lõpuni. Selleks väljastab arst või ämmaemand töötavale rasedale naisele haiguslehe põhjusega „terviseseisundile vastava töö andmine või üleviimine kergemale ametikohale“.
Kuni sünnituspuhkuse alguseni väljastab arst rasedale iga 30 kalendripäeva järel uue töövõimetuslehe.

Kui tööandjal on töötajale pakkuda kergemat tööd, vormistab ta töötaja ajutiselt kergemale tööle.
Haigekassa maksab kergemale tööle üleviimise korral haigushüvitist ühe kalendripäeva eest määras, mille võrra inimese palk kergemal tööl ühe kalendripäeva kohta on väiksem eelmise kalendriaasta ühe kalendripäeva isiku keskmisest tulust Maksu- ja Tolliameti andmete alusel. Hüvitiselt peetakse kinni tulumaks 20%.

Kui inimene on töölt vabastatud kergema töö puudumise tõttu, maksab haigekassa inimesele haigushüvitist 70% määras arvutatuna eelmise kalendriaasta ühe kalendripäeva keskmisest tulust. Hüvitiselt peetakse kinni ka tulumaks.

Sünnitushüvitis on rahaline kompensatsioon, mida makstakse sünnituslehe alusel töötavale kindlustatud naisele, kellel jääb ajutise töövabastuse tõttu saamata sotsiaalmaksuga maksustatud tulu. Seega haigekassa maksab sünnitushüvitist sünnituslehe alusel ainult töötajana ravikindlustatud naistele. Kui sünnituslehe algamise päeval ei ole kehtivat ravikindlustust töötajana, siis ei ole õigust sünnitushüvitisele. Sellisel juhul on naisel õigus taotleda vanemahüvitist lapse sünnist alates. Vanemahüvitist puudutavate küsimustega palume Teil pöörduda Sotsiaalkindlustusameti poole (kodulehe aadress www.sotsiaalkindlustusamet.ee, e-posti aadress info@sotsiaalkindlustusamet.ee ja infotelefon 16106).

Lisainfot leiate https://www.haigekassa.ee/et/inimesele/rahalised-huvitised/sunnitushuvitis.

Parimate soovidega

Pille Sõõrde
Eestii Haigekassa