Ravikindlustus


Küsimus: Kas see on korrektne, kui jään 10 päeva enne töölepingu lõputähtaega dekreeti?16.11.2015

Tere!
Töötan hetkel tähtajalise töölepinguga selle kuu lõpuni 30.11.2015. Dekreeti jään 20.11.2015. Kas dekreedi rahad tulevad üle, ehk et, kas kõik on korrektne kui jään 10 päeva enne lepingu lõppemist dekreeti?

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere

Haigekassa maksab sünnitushüvitist sünnituslehe alusel töötajana (ka juriidilise isiku juhtimisorgani liikme või FIE-na) ravikindlustatud isikule.

Sünnituslehte on õigus saada rasedus- ja sünnituspuhkusele (edaspidi sünnituspuhkus) jäämisel kuni 140 päeva. Sünnituspuhkusele on võimalik jääda 30–70 päeva enne eeldatavat sünnitamise kuupäeva (30.–36. rasedusnädal). Kui naine jääb rasedus- ja sünnituspuhkusele vähemalt 30 päeva enne eeldatavat sünnitamiskuupäeva, on tal õigus saada sünnitushüvitist 140 päeva eest. Jäädes sünnituspuhkusele hiljem, peab arst või ämmaemand vähendama vastavalt ka sünnituslehe kestust, seega kahaneb hüvitis nende päevade võrra, mille võrra hiljem sünnituslehele jäädi.

Selleks, et haigekassa määraks ja maksaks töövõimetuslehe alusel hüvitist, peab tööandja töövõimetuslehe maksmiseks vajalikud andmed esitama haigekassale. Peale tööandja andmete edastamist haigekassale jõuab hüvitis Teie arvelduskontole paari tööpäeva jooksul.

Parimate soovidega

Pille Sõõrde
Eesti Haigekassa