Ravikindlustus


Küsimus: Mida peaksin tegema, kui tööandja ei esita Haigekassasse haiguslehte?29.03.2016

Detsembris oli selgroo operatsioon, detsembri ja jaanuari eest sain hüvitise kätte. Veebruaris ja märtsis käisin veel taastusravil. Kuna tööandja pole maksnud siiamaani palka eelmise aasta eest ja minu töökoht (kontor) on arestitud, kirjutasin lahkumisavaldust TLS § 91 lg 2 alusel alates 18.02. Tööandja ei vasta ega reageeri kuidagi, saatsin talle mitu SMS ja kirja. Tean ainult, et ta pole minu lahkumise põhjusega nõus. 31.03 meil on töövaidluse istung. Kas ma saan seda summat nõuda tema poolt? Kui haigusleht pikendatakse, kas ikka peab tööandja selle kinnitama 7 päeva jooksul või see läheb automaatselt edasi? Ongi see, et märtsi kuu eest ta peab ka kinnitama, isegi kui ma ei tööta seal?
Muidu haigusleht on juba kinni pannud minu poolt ja otsin uut töökohta.
Tänan ette

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere

Töösuhte ajal alanud töövõimetuslehe ja selle järglehed maksab haigekassa välja hoolimata sellest, et töösuhe vahepeal lõpeb. Selleks, et haigekassa määraks ja maksaks töövõimetuslehe alusel hüvitist, peab tööandja omapoolsed töövõimetuslehe maksmiseks vajalikud andmed haigekassale esitama elektroonilise teenuse kaudu.

Haigekassa ei maksa kindlustatule töövõimetushüvitist nende lehtede eest, mis on esitatud haigekassale hiljem, kui 90 kalendripäeva pärast lehele märgitud tööle asumise päeva. Juhul kui töötajal jääb hüvitis saamata tööandja süül, on töötajal õigus lähtuvalt võlaõigusseadusest nõuda tööandjalt tekkinud kahju hüvitamist.

Parimat soovides
Ülvi Rebane