Ravikindlustus


Küsimus: Kas saan hooldushüvitist, kui olen puudega lapse hooldaja ja jään ise haigeks?06.09.2016

Tere!
Sooviksin täpsustada seaduses olevat järgmist punkti.
Kindlustusjuhtum, mille esinemisel makstakse kindlustatud isikule hooldushüvitist, on:
1) alla 12-aastase lapse põetamine;
2) haige perekonnaliikme kodus põetamine;
3) alla 3-aastase lapse või alla 16-aastase puudega lapse hooldamine, kui hooldav isik ise on haige või hooldavale isikule osutatakse sünnitusabi.

Kas 3. punkt kehtib ka juhul, kui mul on alla 16-aastane puudega laps ja ma jään ise haigeks? Kas mul on võimalus võtta haiguslehe asemel hooldusleht? Kui ei, siis palun kirjutage pikemalt, mis juhtudel see punkt kehtib.

Lugupidamisega

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere

Töövõimetushüvitis on rahaline kompensatsioon, mida makstakse töövõimetuslehe alusel töötavale isikule, kellel jääb töö- või teenistuskohustustest või majandus- või kutsetegevusest ajutise vabastuse tõttu saamata isikustatud sotsiaalmaksuga maksustatav tulu.

Vastavalt sotsiaalministri määrusele nr 114 “Töövõimetuslehe registreerimise ja väljaandmise tingimused ja kord ning töövõimetuslehe vormid“ § 6 lg 2 kirjutatakse hooldusleht välja tegelikule põetajale või hooldajale, kui hooldamise või põetamise vajadus tuleneb põetatava või «Ravikindlustuse seaduse» § 51 lõike 4 punktis 3 nimetatud juhul lapse hooldaja tervise seisundist.

Näiteks, kui alla 16-aastase puudega lapse hooldaja haigestub ja ei saa seetõttu last hooldada, siis lapse tegelikule hooldajale (kes omab kehtivat töösuhet ja ravikindlustust tööandja kaudu) väljastatakse hooldusleht.

Seega, kui puudega lapse hooldaja ise haigestub, ei väljastata talle hoolduslehte.

Parimat soovides
Ülvi Rebane