Ravikindlustus


Küsimus: Kui vanemahüvitise ajal osalise koormusega töötades kaotab ravikindlustuskaitse?08.06.2017

Kui töötada vanemahüvitise ja kuni lapse 3.a saamiseni 100 eurot kuus, netos, osalise tööajaga, kas siis töölepingu sõlmimise ajast puudub mul üldse ravikindlustus, kuna tööandja ütles, et nii väikese palgaga ravikindlustust ei saa ja alates töölepingu sõlmimisest haigekassa lõpetab nö ravikindlustuslepingu, kuna läksin tööle, ja siis peaks see olema uue tööandja mure.

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere

Riigipoolsele ravikindlustusele on õigus last kasvataval vanemal lapse 3-aastaseks saamiseni, kui talle makstakse vanemahüvitist või lapsehooldustasu – st lapsi kasvatava isiku ravikindlustuskaitse on tagatud sotsiaalmaksu maksmisega.

Töölepinguga töötavate isikute ravikindlustus tekib töötamise registri andmete alusel.

VÕS lepinguga töötavate isikute ravikindlustus tekib maksudeklaratsioonide (TSD) alusel. VÕS lepingu alusel töötavatel isikutel on õigus ravikindlustusele juhul, kui nende eest makstakse sotsiaalmaksu ühes kuus kokku vähemalt eelarveaastaks riigieelarvega kehtestatud kuumääralt arvutatuna (2017. aastal on kuumäär 430 eurot, sotsiaalmaksu minimaalne kohustus 141,90 eurot kuus).

Tööle asumine ei lõpeta vanemahüvitist saava isiku ravikindlustust. Kui asute tööle töölepingu alusel, tekib Teil õigus kahel alusel ravikindlustusele.

Parimat soovides

Ülvi Rebane