Ravikindlustus


Küsimus: Kas joobes olles õnnetusse sattununa ei maksta haiguslehe raha?24.10.2011

Käisin tööl kahe koha peal, ühel lepingu alusel ja teisel käsunduslepingu alusel.
Ühel ilusal vabal päeval jõin sõpradega õlut, maksime õlle pealt veel riigile aksiisi ja kukkusin rattaga. Murdsin jala. Kiirabi tuli järgi, käisin kaks korda operatsioonil ja olin 30 päeva haiglas. Viisin esimese haiguslehe ülemusele ära, see saadeti sekretärile. Kuu aja pärast sain haigekassalt kirja, et olin joobes ja haiguslehe raha ei maksta välja. Viisin veel kaks haiguslehte ära, ehk siis kokku kolm lehte. Kahele on tulnud tähitud kirjad, et ei maksta haiguslehe raha, kolmandale pole vastust tulnud kuigi peaks olema paar kuud möödas. Käisin ühe päeva tööl, järgmine päev murdsin ühe kruvi ära jala sees, sain jälle kuu haiguslehte. Nüüd olen õnneks tööl ja ootan pikkisilmi esimest palka.
Küsimus: kas on õige, et ei saanud kolme kuu haiguslehtede eest mitte sentigi, kuna olin joobes kui kukkusin? Kui käisin tööl paar päeva ja algas uuesti haigusleht, kas saan selle eest midagi?

Vastus: Katrin Saadre, kommunikatsioonispetsialist, Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere

Ravikindlustusseaduses on ajutise töövõimetuse hüvitise saamise piiranguna kirjas, et kindlustatule ei maksta hüvitist, kui haiguse, tööga seotud tervisekahjustuse või õnnetusjuhtumi on põhjustanud arsti poolt fikseeritud alkoholi-, narkootikumi- või toksiline joove või kui kindlustatu eirab arsti ettekirjutusi, mille tõttu paranemine on takistatud. Piirang kehtib ka järglehtedele.
Kui uuel haiguslehel märge puudub, kuulub leht hüvitamisele.

Parimat soovides
Katrin Saadre