Ravikindlustus


Küsimus: Kuidas on võimalik kasutada 250 seadusega lubatud haiguslehe hüvitusega päeva, kui jalg vajab pikka taastumist?30.01.2013

Olin eelmisel aastal haiguslehel ja ka sel aastal see jätkub. Olin aasta alguses viirusliku haigusega lehel kuni 16.jaanuarini polikliinikus perearsti juures, 17.jaanuaril läksin haiglasse põlveliigese operatsioonile ja olin haigla kaudu lehel kuni 2.veebruarini, siis lähen 3.veebruarist uuesti perearsti juurde haigulehele ja opi järelravile ja taastusravile niikaua, kui põlv normaalselt liikuma hakkab (kui kaua, ei tea). Tahan teada, mis ajast hakkab kehtima see 120 päeva ja kui ma pärast 120 päeva kasutan ära oma korralise puhkuse tööandja juures, kas mul on siis võimalik uuesti lehele jääda, sest ka perearst arvab, et selle ajaga ma oma põlve veel korda ei saa. Kuidas antud juhul minul oleks võimalik ära kasutada need 250 seadusega lubatud haiguslehe hüvitusega päevad. Ma oleks väga tänulik, kui saaksin Teie abiga selles küsimuses selgusele.
Lugupidamisega patsient.

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere,
Haiguslehel on piirang ainult hüvitise maksmise perioodil, mitte lehe kestusel. Arst saab vajadusel väljastada töövõimetuslehe ka pikemaks ajaks kui hüvitise maksmise periood.

Kui inimene on olnud haige üle 120 (tuberkuloosi korral 178) kalendripäeva, tuleb tema raviarstil hüvitise maksmise pikendamiseks või püsiva töövõimetuse otsuse tegemiseks saata hiljemalt 121. (tuberkuloosi korral 178.) päevaks arstliku ekspertiisi komisjoni taotlus.
Ekspertiisi vastava otsuse korral on kindlustatul õigus haigushüvitist saada kuni 182 järjestikuse kalendripäeva (tuberkuloosi korral 240 kalendripäeva) ning kokku kuni 250 kalendripäeva eest kalendriaastas.

Kena päeva soovides,
Pille Sõõrde