Ravikindlustus


Küsimus: Kas 2-aastase lapsega ajutiselt Soome mehe juurde elama asumisel säilib mul Eesti ravikindlustus?19.03.2013

Mees elab ja töötab Soomes ning omab tähtajatult kela kaarti.
Ise olen 2 lapsega kodune ja elan Eestis (teine laps saab varsti 2-aastaseks). Sooviks minna mehe juurde Soome elama, aga ajutiselt. Kas ajutiselt Soome kolides säilib minul ja lastel Eesti ravikindlustus?

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Juhul kui saate jätkuvalt Eestist lapsehooldustasu ja ei määratle rahvastikuregistris oma elukohaks Soome Vabariiki (jääte endiselt Eesti Vabariigi elanikuks), säilib Teie ravikindlustus Eestis kuni lapse 3-aastaseks saamiseni. Lapsed, kes on Eesti alalised elanikud, on ravikindlustatud kuni 19-aastaseks saamiseni.
Soomes saate vajaminevat arstiabi Eestist väljastatud Euroopa ravikindlustuskaardi alusel.
Vajaminev arstiabi ei ole tasuta – maksta tuleb patsiendi omavastutustasud (visiiditasu, voodipäevatasu jne) asukohamaal kehtivate tariifide järgi. Neid patsiendile hiljem ei korvata. Samuti ei kata Euroopa ravikindlustuskaart riikidevahelise transpordi kulusid.
Euroopa ravikindlustuskaardi taotluse saab esitada haigekassa piirkondlikku klienditeenindusbüroosse, saata see haigekassasse posti teel või digiallkirjastatuna e-postiga. Taotluse vorm on saadaval aadressil: http://www.haigekassa.ee/blanketid/el/euroopa-ravikindlustuskaardi-a, haigekassa kontaktid: http://www.haigekassa.ee/haigekassa/kontakt.
Ravikindlustuskaarti on võimalik tellida endale ka portaali www.eesti.ee kaudu.
Asjaolude täpsustamiseks palume helistada haigekassa infotelefonile 16363.

Kaire Jürisson
Infospetsialist