Ravikindlustus


Küsimus: Kui kaua maksab Haigekassa haigushüvitist, kui haiguse ajal on tööleping lõppenud?28.06.2013

Tere!
Kui kaua maksab haigekassa haigushüvitist, kui haiguse ajal on tööleping lõppenud? Kas hüvitise maksmisel arvestatakse ka tööstaaži (olen töötanud üle 30 aasta)? Kas arvestatakse ka töölepingu lõppemise alust - omal soovil või tervise tõttu?

Vastus: Eesti Haigekassa, www.haigekassa.ee

Tere

Töösuhte ajal alanud töövõimetuslehe ning järglehed maksab haigekassa välja, olenemata sellest, et vahepeal töösuhe lõpeb. Tööandja kohustus maksta hüvitist alates neljandast päevast antud juhul ei kehti, kuna tööleping lõppes enne tööandja hüvitise maksmise perioodi.

Töölepingu alusel või avalikus teenistuses töötava isiku päevatulu võrdub töövõimetuslehel märgitud töö- või teenistuskohustuste täitmisest vabastuse alguspäeva kalendriaastale eelnenud kalendriaastal isikule arvestatud sotsiaalmaksu alusel arvutatud tulu ja arvu 365 jagatisega.

Kui eelneval aastal isikul tulu puudus või oli väiksem kui 320 eurot kuus, siis võrdub päevatulu põhipalga ja arvu 30 jagatisega, kuid mitte üle kuupalga alammäära ja arvu 30 jagatise. Arvutamisel lähtutakse töövõimetuslehel märgitud töövabastuse alguspäevale eelnenud päeval kehtinud kuupõhipalgast või kuupalga alammäärast. 2013. aastal on alampalk 320 eurot.

Kui põhipalk on väiksem kuupalga alammäärast, siis päevatulu võrdub põhipalga ja arvu 30 jagatisega.

Töövõimetuslehe arvutamisel ei arvestata tööstaaži ega töölepingu lõpetamise alust.

Parimate soovidega

Pille Sõõrde
infospetsialist